Новини

Нове екомісто у Саудівській Аравії: без автомобілів, вулиць та шкідливих викидів

Місто з’явиться вздовж узбережжя Червоного моря.

Джидда, Саудівська Аравія Unsplash

Оригінальний матеріал Dailymail

У Саудівській Аравії планують побудувати екомісто протяжністю 169 кілометрів без автомобілів, вулиць та шкідливих викидів. Місто «The Line» будуватимуть у рамках проєкту під назвою NEOM, який отримав фінансування від уряду Саудівської Аравії, Державного інвестиційного фонду, місцевих та міжнародних інвесторів. Місто з’явиться вздовж узбережжя Червоного моря.

У ньому планують створити 380 000 робочих місць, і до 2030 року проєкт принесе ВВП країни 48 мільярдів доларів. Окрім того, у місті не буде автомобілів. Натомість жителі пересуватимуться на високошвидкісному громадському транспорті. З одного району міста в інший можна буде доїхати за 20 хвилин. Проєктувальники «The Line» також обіцяють, що до всіх важливих об’єктів інфраструктури, як-от школи, медичні установи, місця для відпочинку та зелені зони, можна буде дійти пішки за 5 хвилин у будь-якому районі екоміста.

На опублікованих схематичних зображеннях видно, що у «The Line» буде трирівнева інфраструктура: транспортний рівень, який контролюватиме ШІ (штучний інтелект), рівень послуг та рівень для пішоходів.

Принц Мухаммед ібн Салман заявив, розповідаючи про «The Line»: «Чому ми повинні жертвувати природою заради розвитку? Ми повинні замінити традиційне місто футуристичним».

За словами принца, штучний інтелект відіграватиме головну роль у функціонуванні міста, яке отримуватиме винятково екологічно чисту енергію. Таким чином, мешканці житимуть у незабрудненому, здоровому та сталому середовищі.

Будівництво міста розпочнеться у першому кварталі 2021 року.

 

Коментарі