Новини

У Чернівецькій області створять інформаційну платформу про пам’ятки та об’єкти культурної спадщини

Окрім світлин і текстової інформації, ресурс міститиме інтерактивні матеріали.

У Чернівецькій ОДА працюють над створенням інформаційної платформи про пам’ятки та об’єкти культурної спадщини Буковини, йдеться у повідомленні на сайті відомства.

Окрім світлин і текстової інформації, ресурс повинен містити аудіо- та відеоматеріали, 3D-візуалізацію обєктів, а також розроблені маршрути до локацій.

«Важливо, аби ця платформа була корисною для жителів області різних вікових груп, а також науковців та туристів. Крім того, контент повинен бути адаптованим для людей з інвалідністю. До прикладу, з вадами зору», – зазначила Ірина Ісопенко, заступниця голови Чернівецької обласної державної адміністрації.

Учасники засідання домовилися визначити пам’ятки, про які насамперед з’явиться інформація на платформі, та обговорили інші критерії наповнення ресурсу. Також вони розглянули питання збереження культурної спадщини краю.

Так, торік до Державного реєстру нерухомих пам’яток України зарахували 608 об’єктів культурної спадщини місцевого значення Буковини.

Крім того, 2021 року до цього переліку вже потрапили 30 об’єктів архітектури та містобудування з Чернівецької области. Йдеться переважно про культові споруди, зокрема церкви Святої Параскеви у Лунці та Маморниці Герцаївського району, храм Святого Миколая та його дзвіницю у Заставні, церкву Покрови Пресвятої Богородиці села Дністрівки та храм Різдва Пресвятої Богородиці у Подвір’ївці на Кельменеччині, церкву Святого Дмитрія у селі Бурдеї Кіцманського району тощо. У переліку пам’яток, які цьогоріч внесли до держреєстру, є також житлові будинки, адмінбудівлі, колишні панські маєтки, як-от палац Криштофовичів у Карапчеві на Вижниччині.

Цього року вперше за довгий час 2 мільйони гривень передбачено на реалізацію Комплексної програми охорони та збереження об’єктів культурної спадщини Чернівецької области. Окрім створення інформаційного порталу, їх витрачатимуть на реставрацію пам’яток, встановлення охоронних табличок, розробку облікової документації.

Загалом у Чернівецькій області налічують 1766 пам’яток, 80 із них – об’єкти національного значення.

Коментарі