Новини

Троє молодих буковинських митців отримали стипендії Президента України

Відповідний указ Глава держави підписав 19 січня.

Фото unsplash.com

До лавреатів іменних стипендій молодим письменникам і митцям у сфері музичного, театрального, образотворчого, хореографічного, естрадно-циркового мистецтва та кіномистецтва ввійшли троє буковинців: письменниця Іванна Стеф’юк, хореограф Іван Петрусяк та актор театру ляльок Антон Благій.

У вільний від роботи в театрі ляльок час Антон самотужки займається виготовленням ляльок-маріонеток. Хлопець часто виступає на вулицях міста зі своїм улюбленцем — рок-музикантом Гюнтером.

Іван Петрусяк – голова Чернівецького обласного осередку Національної хореографічної спілки України.

«Приємно, коли твої творчі досягнення відзначають на рівні держави.
З вірою у Бога крокую в майбутнє і твердо вірю в розквіт нашої культури та мистецтва, адже вони є обличчям нашої України», — написав хореограф на своїй сторінці у фейсбуку.

Фото з фейсбук-сторінки Івана Петрусяка

Письменниця та літературознавиця Іванна Стеф’юк у коментарі «Шпальті» зізналася, що готувалася подати пакет документів на аналогічну стипендію минулого року, але з особистих причин передумала. Зараз же в неї аж два приводи для радости. Адже, крім іменної стипендії від Президента України, письменниця зі своєю повістю «Близниця» здобула друге місце в Міжнародному конкурсі короткої прози імені Василя Портяка.

«Емоції від новин тільки найкращі, бо за літературну долю «Близниці» вболіваю по-особливому, адже твір прийшов мені уві сні. Наснився сюжет, я прокинулася і записала його. Не весь, звісно, але кульмінація. Я щиро втішна, що мій літературний рік розпочався одразу з двох відзнак, і рада з того, що мою творчість оцінили. Для мене це честь», — каже дівчина.

Фото з фейсбук-сторінки Іванни Стеф’юк

Згідно з умовами премії, твори фіналістів вийдуть колективною книгою у видавництві «Український письменник». Уперше повість була опублікована у всеукраїнському виданні «Золота Пектораль». Це вже не перша відзнака такого плану, адже 2018 року Іванна стала володаркою Гранту Президента у галузі літератури за рукопис книги «Рибниця». Загалом перу авторки належать три художні і три наукові книги, і з-поміж художніх саме «Рибницю» вона вважає найвдалішою.

Коментарі