Новини

Підвищення цін на енергоносії буде впливати на субсидію, — Наталія Гусак

Про підвищення субсидії, зміни у сфері соціальних послуг та роль ОТГ.

Фото Kelly Sikkema, unsplash.com

Підвищення цін на енергоносії прямо пропорційно буде впливати на підвищення розміру субсидій для сімей, які її отримують. 

Про це на брифінгу говорили заступниця голови Чернівецької ОДА Наталія Гусак та директор Департаменту соціального захисту населення Іларій Мінтянський сьогодні, 15 січня.

Так, Наталія Гусак сказала, що єдиним механізмом соціального захисту населення від підвищення вартости енергоносіїв є субсидії. 

«З перших днів 2021 року питання, яке найбільше цікавило буковинців, — це підвищення тарифів на ціни енергоносіїв. Ми хочемо сказати, що єдиним механізмом соціального захисту від підвищення цих цін є субсидії, які нараховують за заявами жителів Чернівецької области. Відповідно соцслужби мають можливість їх призначати та виплачувати як у безготівковій, так і в готівковій формі. Дуже багато є міфів про субсидії. Підвищення цін на енергоносії прямо пропорційно буде впливати на підвищення розміру субсидій для сімей, які отримують цей вид допомоги від держави», — сказала Наталія Гусак. 

Вона додала, що 2020 року 40 тисяч домогосподарств Буковини отримали субсидії на 429 млн грн загалом. Також запевнила, що цьогоріч кількість отримувачів значно зросте. 

Фото Чернівецької ОДА, facebook.com

На субсидію можуть претендувати більше людей

Крім цього, Наталія Гусак зазначила, що будуть зміни — розширили перелік осіб, які можуть отримати субсидію. 

«Якщо раніше хоч одна особа, що працювала з домогосподарства, за кордоном, автоматично визначалося, що на субсидію претендувати таке домогосподарство не може. Зараз вони можуть її отримати, якщо особа працює за кордоном офіційно. Також можуть претендувати особи, які не мають жодного доходу, також не сплачують ЄСВ (єдиний соціальний внесок — авт.)».

Субсидію відтепер можуть отримати і люди, які впродовж останніх 12 місяців отримали в дарування майно. 

Цей вид допомоги можна оформити через заявку онлайн на офіційній сторінці Міністерства соціальної політики. 

Для призначення допомоги треба звертатися в ОТГ

З 1 січня 2021 року громадянам не треба їхати в районні центри та шукати управління праці. Необхідно звернутися безпосередньо в свою об’єднану територіальну громаду — саме вона має отримати всі необхідні документи для того, аби призначити той чи інший вид допомоги. 

А в новостворених районних державних адміністраціях також будуть управління праці, які нараховуватимуть та виплачуватимуть усі види допомоги і соціальні виплати. 

Крім того, Наталія Гусак сказала, що буде працювати над тим, аби в кожній ОТГ була людина, яка відповідає за захист прав дітей. 

Програми допомоги для малозабезпечених, учасників АТО, дітей та людей з інвалідністю

Своєю чергою Іларій Мінтянський розповів про програми допомоги від обласної влади:

«Крім допомоги держави, є допомога від обласної влади. Це комплексна програма «Турбота», яка розрахована на постійну допомогу як малозабезпеченим, так і сім’ям, які опинилися в скрутному становищі. Крім того, є комплексна програма допомоги воїнам АТО. Також ми розробляємо 4 програми, які вже є на сайті обласної ради. Насамперед це програма надання матеріальної допомоги на придбання учасникам АТО житла. Також оздоровлення дітей, яке планують влітку. Мають оздоровити понад 1200 осіб. Крім цього, розробляють регіональну програму щодо створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю, де закладено 57 закладів, які ми будемо облаштовувати умовами доступу. До речі, зараз ще є нагальна програма запобігання протидії домашньому насильству. Наразі в області діє центр соціально-психологічної допомоги, де зараз перебуває 41 клієнт, із них понад 27 дітей».

Раніше ми писали про те, що Кабінет Міністрів надасть українцям субсидії на електроенергію для опалення. Таке доручення Міністерству соціальної політики та Міністерству фінансів дав прем’єр Денис Шмигаль.

Коментарі