Новини

У Чернівцях заборонили розміщувати рекламу на тротуарах: чому та що з нею робити

Наявні дозволи продовжувати не будуть.

У Чернівцях припинили надавати дозволи на встановлення рекламних конструкцій на пішохідній зоні тротуару. 

Про це повідомляє пресслужба міськради з посиланням на Департамент містобудівного комплексу та земельних відносин.

Щодо чинних дозволів на рекламу, які надали раніше, після завершення терміну їх продовжувати не будуть.

«До відома підприємців, відповідно до державних будівельних норм В.2.3.-5:2018 п. 5.3.1., на пішохідній зоні тротуару не допускається встановлення рекламних конструкцій. “Враховуючи вищезазначене, надання дозволів на встановлення конструкцій на пішохідній зоні тротуару припиняється, що стосується існуючих дозволів (договорів про тимчасове користування місцем для встановлення реклами) продовжуватись не будуть, а після закінчення терміну дії договору підприємцям необхідно звільнити надане місце», – йдеться у повідомленні.

Як розповіла у коментарі «Шпальті» головна архітекторка Чернівців Наталія Хілько, це наслідок змін до державних будівельних норм. До цих норм в один пункт внесли зміни, які стосуються лише пішохідних тротуарів із твердим покриттям, на яких заборонено встановлювати будь-яку рекламну конструкцію. Зокрема це штендери, в народі їх називають спотикачі.

«Раніше у нас діяло положення, згідно з яким можна було розміщувати біля об’єкта комерційної діяльности тендер, укладали угоду на один рік. До бюджету сплачували щороку 370 грн у середньому. Такий дозвіл давали на рік. Але наші підприємці не завжди виконували цю норму, вони могли звернутися довше», — каже Наталія Хілько.

За словами головної архітекторки, в історичному середовищі вже приблизно п’ять років не використовують такий вид рекламної конструкції. Адже аби отримати погодження, Департамент повинен отримати погодження в управлінні охорони культурної спадщини ОДА. Однак там можуть отримати відмову, оскільки в місті досить вузькі тротуари.

«Тож фактично всі штендери останнім часом, які виносять в історичному середовищі, були без дозвільної документації. Від цієї реклами місто отримувало приблизно 30 тисяч гривень щороку. Але це дуже мала сума», — каже Наталія Хілько.

Головна архітекторка вважає, що нині є нові види реклами, які можуть замінити штендери, наприклад, електронні системи, які не потребують дозволу, якщо розміщені у вітрині магазину. Такі приклади вже є у Чернівцях.  

«Це дуже добре, що на державному рівні відбуваються такі розумні зміни, які допомагають очистити вулиці від таких конструкцій, які є не зовсім привабливими, надмірно яскравими, і роблять наше місто чистим, і його краще сприйматимуть. Бо у Чернівцях є багато перепон на тротуарах: сходи, козирки, реклама, стовпчики, коренева система дерев тощо. І ці штендери — це один із видів перепон, який морально застарів», — зазначає Наталія Хілько.

 

Коментарі