Новини

Контролювати рішення влади через смартфон: в Україні створили платформу ВзаємоДія

Платформу створили, щоб запровадити зручні онлайн-інструменти співпраці людей і влади, крім цього, формувати довіру між державою та громадянами.

Представники Мінцифри, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та Фонду Східна Європа анонсували запуск національної онлайн-платформи електронної демократії ВзаємоДія. Платформа стане складовою Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». Це єдиний майданчик, на основі якого можна буде долучитися до обговорення державних рішень.

Там люди зможуть відкрито спілкуватися з органами виконавчої влади та долучатися до ухвалення рішень на місцевому та державному рівнях.

Розробники кажуть, що ВзаємоДія створить можливості:

Для всіх

– подавати е-звернення та е-запити на інформацію до органів виконавчої влади та гарантовано отримувати відповідь в особистий кабінет;

– ставати рушієм змін у країні, ініціюючи чи підтримуючи петиції до Кабінету Міністрів України; 

– відстежувати актуальний статус розгляду електронних звернень, запитів на інформацію та петицій;

– мати доступ до актуальних контактів органів виконавчої влади та публічних звітів можновладців.

Для громадських організацій

– подавати запити на проведення громадської експертизи діяльности ОВВ та отримувати доступ до її матеріалів;

– брати участь у конкурсах із відбору проєктів інститутів громадянського суспільства, яким надаватимуть фінансову підтримку, відстежувати їхній перебіг.

Для держслужбовців

– враховувати вплив від потенційно ухваленого рішення, якщо йдеться про публічні консультації;

– залучати до обговорення більшу кількість експертів та фахівців у конкретних галузях (із доступних у реєстрі).

Платформу створили, щоб запровадити зручні онлайн-інструменти співпраці людей і влади, крім цього, формувати довіру між державою та громадянами.

Так, українці матимуть доступ до ефективних інструментів електронної участи під час ухвалення рішень. Це може налагодити комунікацію між громадськістю та органами виконавчої влади.

Як це працюватиме?

Взаємо.Дія дає змогу подати електронні звернення та петиції і відстежувати їхній статус.

Також на платформі можна буде проводити електронні консультації, отримати доступ до публічних звітів топчиновників, дізнатися про конкурси проєктів громадських організацій. 

Здійснюватимуть також громадську експертизу діяльности органів виконавчої влади, електронні голосування в межах обрання членів громадських рад при ОДВ. Можна отримати актуальні контакти органів державної влади.

 

Коментарі