Новини

За останні три десятиліття люди винищили 420 млн гектарів лісу

Зникнення лісів призводить до вимирання багатьох диких видів флори та фауни.

Фото @bruno_kelzer

За останні 30 років темпи зменшення лісів на Землі сповільнилися. Однак з 1990 року людство втратило близько 420 млн гектарів лісу.

Про це заявила пресслужба ООН.

Так, за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації (ФАО), більше половини всіх лісів світу припадає на п’ять країн: Російську Федерацію, Бразилію, Канаду, США і Китай. 

Наприклад, у Росії залишилося 247 млн ​​га первозданних лісів. Але вони зникають зі швидкістю понад 1,6 млн га на рік, і ці темпи нині стрімко набирають обертів.

«Якщо втратити ліс, відновити таку ж екосистему, яка була у ньому до цього, вже неможливо», — пояснив директор Всесвітнього фонду дикої природи в Росії Дмитро Горшков, пише hromadske.

До речі, на ліси припадає:

60 тисяч різних видів рослин і дерев;

80% усіх видів земноводних;

75% видів птахів;

68% видів ссавців. 

Зникнення лісів призводить до вимирання багатьох диких видів флори та фауни.

В ООН пояснюють, що половина лісових територій сьогодні майже не постраждала від впливу людини, а третина лісів — незаймані, які не піддавалися наслідкам людської діяльности. Попри це, зникнення їх триває, наголошують в Організації.

«Для того, щоб зупинити зникнення лісів і біорізноманіття, нам необхідно переглянути наші методи виробництва і масштаби споживання», — наголошує Генеральний директор ФАО Цюй Дун’юй.

Він закликав зберігати ліси і домагатися відновлення вирубаних насаджень. Зусилля у цьому напрямку вже принесли свої плоди, зазначають в ООН. Найбільший приріст охоронюваних лісових територій стався в широколистяних вічнозелених лісах, тобто у тих, що розташовані в тропічних зонах.

 

 

Коментарі