Новини

Триває подання заявок на конкурс «Молодіжна столиця України». Що це таке та як узяти участь

Заявки на участь можна подати до 31 січня. За результатами конкурсу визначають найкраще місто для розвитку молоді та молодіжної політики. 

В Україні триває конкурс «Молодіжна столиця України». Там визначать найкращі міста для розвитку молоді та молодіжної політики. Організатори проводять відбір учасників одразу на 2022 рік — усе через карантин.

Про це повідомили на сайті конкурсу.

Завдання: узагальнення і поширення кращих європейських та світових практик у сфері молодіжної політики; обмін досвідом молодих людей із різних частин України та країн Європи; проведення тематичних заходів упродовж усього року задля активного залучення молоді до всіх сфер життя на місцевому і регіональному рівнях.

Учасників розглядатимуть за декількома критеріями. Серед них: активна участь молоді в суспільно-політичному житті, зайнятість та працевлаштування, а також культурна сфера.

«Основним критерієм відбору претендентів та переможця національного конкурсу «Молодіжна столиця України» є зацікавленість та спроможність міст якісно змінювати молодіжну політику на міському та регіональному рівнях, внесення питання молодіжної політики до пріоритетів розвитку громади, а також залучення до цих процесів молодих людей, їхніх формальних та неформальних об’єднань і громадського середовища, яке працює у цій сфері», — йдеться у Положенні конкурсу.

Хто може брати участь

Участь у конкурсі беруть міста України, незалежно від кількости мешканців, розміру території чи адміністративного статусу. Для цього треба заповнити та надіслати заявку. 

Її заповнюють спільно представники місцевої влади та молодіжного середовища міста, підписує міський голова та представники молодіжних громадських організацій, ініціатив і молодіжні активісти.

Як подати заявку

Її можуть надсилати лідери молодіжних громадських організацій та громадські організації, що працюють із молоддю, представники молодіжних консультативно-дорадчих органів, молодіжні центри, представники неформальних молодіжних рухів та просто активні молоді люди з будь-яких міст України.

Заявки від міст приймають у письмовому та електронному вигляді до 31 січня 2021 року. Друковані — на адресу Міністерства молоді та спорту України (вул. Еспланадна, 42, м. Київ), а електронні (скан-копія у форматі pdf ) — на адресу [email protected]

Форму заявки можна завантажити на офіційному сайті конкурсу за посиланням.

Документ підписують міський голова та представники всіх сторін, залучених до процесу його оформлення (представники громадських молодіжних ініціатив міста). 

Наразі регіональні координатори конкурсу від Чернівецької области працюють над створенням робочої групи для подання заявки від Чернівців. 

Зокрема у коментарі «Шпальті» регіональний координатор Володимир Крижановський зазначає, що буде два етапи конкурсу. Перший — подача заявок від усіх міст, а в другий відбирають лише 10. 

Він також нагадав, що місто Чернівці вже брало участь у конкурсі та стало одним із кращих.

«Торік Чернівці взяли участь у конкурсі та потрапили у десятку кращих міст. Зауважу, що немає конкретно якоїсь грошової винагороди за перемогу. Просто місто стає на рік молодіжною столицею України. Воно попередньо прописує заходи, які будуть відбуватися у рамках конкурсу, і проводить у себе вдома Молодіжний форум — захід, що збирає молодь з усієї України. До речі, також місто має право податися на Європейську молодіжну столицю», — сказав Володимир Крижановський.

Фото Володимира Крижановського

А регіональна координаторка Софія Кулька розповіла про плани:

«Наразі ми разом із місцевою владою та молодіжними ініціативами міста перебуваємо на етапі створення робочої групи для оформлення і подання заявки на конкурс саме від міста Чернівців. 

Ми також плануємо проведення зустрічей з активною молоддю та представниками влади й інших міст нашої области. Адже кожне місто, незалежно від значення чи кількости мешканців, може взяти участь і перемогти — варто лише спробувати!»

Фото Софії Кульки

Якщо виникають запитання щодо конкурсу, звертайтеся до координаторів: 

Володимир Крижановський: 0972288860

[email protected]

Софія Кулька: 0506729807

[email protected]

До речі, зауважимо, що молодіжну столицю в Україні обирають уже декілька років поспіль. Першим містом, яке здобуло перемогу в 2017 році, став Львів, наступним — Кам’янець-Подільський, а згодом — Тернопіль.

Коментарі