Новини

Чернівчани мають змогу отримати до 10 млн на вуличну культуру: стартував прийом заявок на гранти УКФ

Перевагу у конкурсі віддаватимуть ідеям, які утверджують практики вуличних культур, інтегрують молодь у суспільне життя та популяризують вуличні культури серед спільноти.

Український культурний фонд у партнерстві з ГО «Центр вуличних культур» проводять перший в Україні конкурс ідей проєктів вуличної культури. Загальний бюджет лоту в 10 млн грн розподілять між найкращими ідеями з усієї країни (від 100 тис. до 700 тис. грн на один проєкт). 

Формати можуть бути різними: від відеороликів та графіті до фестивалів і концертів вуличних культур. 

Онлайн-заявки можна подати до 15 січня. Участь можуть узяти представники брейкінгу, хіп-хопу, паркуру, стрітфутболу та стрітболу, скейтерів і ролерів, стрітворкауту, стрітденсерів та інших учасників вуличної культури.

«Я починав як бі-бой ще у кінці 1990-х, коли нас звідусіль ганяли. Я не міг собі уявити, що колись держава буде підтримувати вуличну культуру. Навіть у Європі вулична культура отримує підтримку в рамках більших культурних програм. А в Україні ми в партнерстві з УКФ створили окрему програму вуличної культури,  і наші колеги з Європи нам тепер по-доброму заздрять. Це великий шанс для спільнот street culture із різних куточків України пропагувати вуличну культуру і змінити свої міста. Багато хто мріє влаштувати фестиваль, збудувати урбан-парк або, наприклад, започаткувати подкаст про вуличні культури. Тепер усе це можливо», — пояснює співзасновник Центру вуличних культур Єгор Матюхін.

Центр вуличних культур, або Street Culture з 2016 року займається популяризацією вуличної культури серед широких верств населення. У рідному Харкові вони відкрили вже три урбан-парки у спальних районах, створивши нові центри тяжіння для місцевих громад, проводять фестивалі та допомагають командам з інших міст України.

«Ми рахували учасників різних активностей, різних напрямків вуличної культури по країні — виявилося, що їх більше мільйона. Тобто це вже не андеграунд, це частина суспільного життя», — розповідає Єгор Матюхін.

Упродовж усього 2020 року тривали переговори з УКФ, результатом яких стало офіційне визнання на державному рівні вуличної культури як частини національної й оголошення лоту «Вуличні культури» в межах грантової програми «Культура плюс». Перший етап програми розпочався у листопаді. 

До 15 січня будь-хто може заповнити невелику онлайн-заявку і подати ідею. Авторів і авторок найкращих заявок запросять до навчання, де допоможуть перетворити ідеї на проєкти.

«Навчання потрібне тому, що навіть найкращі ідеї від найдосвідченіших команд зіштовхуються з труднощами під час роботи з грантовими заявками, офіційними документами, перемовинами з місцевою владою. Всього навчать, допоможуть наші ментори», — заспокоюють організатори.

Перевагу у конкурсі віддаватимуть ідеям, які:

– утверджують практики вуличних культур в Україні як невід’ємної складової розвитку молоді, сприяють її культурному та особистому становленню і самовираженню;

– інтегрують молодь через вуличні культури в суспільне життя та забезпечують альтернативне культурне дозвілля;

– популяризують вуличні культури серед спільноти — публічні події, фестивалі тощо.

Заповнити аплікаційну форму на участь можна тут. Загалом графік такий:

1-12 лютого — навчання авторів найкращих ідей;

15 лютого-12 березня — подання учасниками аплікаційних пакетів;

1 березня-3 травня — конкурсний відбір проєктів;

1 червня-8 листопада — реалізація проєктів від моменту підписання Договору про надання гранту включно з поданням звітности.

Більше дізнатися про умови конкурсу можна на сторінці лоту на сайті УКФ.

Про програму УКФ «Культура плюс» можна дізнатися на сторінці програми.

Коментарі