Новини

Три чернівецькі видавництва відзначили у рейтингу «Книжка року 2020»

Чернівці візначилися у номінаціях «Книжки для малечі», «Архітектура», «Літературознавство» та «Життєписи».

Всеукраїнський рейтинг «Книжка року 2020» оголосив Короткі списки у 7 номінаціях, у яких традиційно вже 22 роки оцінюють увесь вартий уваги книжковий асортимент. Церемонія нагородження лавреатів відбудеться на початку лютого, повідомили там.

Торік лавреатами стали такі резонансні книжки, як роман Марії Матіос «Букова земля» (номінація «Красне письменство»), упорядкована Вахтангом Кіпіані збірка документів «Справа Василя Стуса» («Хрестоматія»), журналістське розслідування Андрія Яніцького «Приватна історія. Злет і падіння найбільшого приватного банку України» («Обрії») тощо. 

Гран-прі отримала книжка Василя Косіва «Українська ідентичність у графічному дизайні 1945–1989» (видавництво «Родовід»).

Аби сформувати короткі списки, експерти оцінили близько 1000 книжок. Повний перелік кожної із номінацій формують на підставі асортименту книгарень та інформації видавничих сайтів. Далі експерти оцінюють книжки за актуальністю теми, якістю тексту й перекладу, професійністю видавничої підготовки, художньо-поліграфічного оформлення. У кожній із номінацій працюють від 10 до 25 експертів, фахівців у своєму напрямку. В сезоні 2020 працювали 98 експертів.

До речі, вони відзначили працю і чернівецьких видавництв. Так, книжки «Видавництва 21» стали одними з кращих у двох номініціях:

Життєписи – Ізраель Халфен «Пауль Целан. Біографія юності поета»;

Літературознавство/критика – Ярослав Поліщук «Пошуки Східної Європи: тіні минулого, міражі майбутнього».

Чернівецьке дитяче арт-видавництво «Чорні вівці» відзначили у номінації «Книжки для малечі» – Ервін Мозер «Веселі історії на добраніч».

А в номінації «Архітектура/дизайн театр/кіно/музика/спеціальні дослідження» опинилася книга Т. Марусик та І. Коротун «Архітектурне диво Чернівців», що видало Букрек.

Всеукраїнський рейтинг «Книжка року» заснували Костянтин Родик та Галина Родіна 1999 року. Він є наймасштабнішим в Україні та оцінює книжки, які видали впродовж літературно-книжкового сезону. Від української сучасної літератури, перекладів класики до дитячої літератури та мистецьких видань. Словом – усе, крім шкільних підручників.

 

Коментарі