Новини

Міст у Маршинцях та ремонт вулиці Хотинської у Чернівцях: ТОП-5 найдорожчих закупівель Буковини

Значну частину коштів витратили на ремонт доріг.

Через систему електронних закупівель Prozorro у Чернівецькій області торік було проведено 57,5 тисяч закупівель на загальну суму 5,8 млрд грн, повідомляють «Наші гроші. Львів».

Як і в більшості областей країни, минулого року значну частину коштів направили на ремонт доріг. Відмінним є хіба те, що в Чернівецькій області значну частину коштів з місцевих бюджетів витрачали на ремонт міських вулиць обласного центру, зокрема лише на послуги з експлуатаційного утримання мережі міських доріг Чернівців витратять 67,9 млн грн.

На боротьбу з пандемією коронавірусної інфекції COVID-19 в області за спеціальною процедурою звітування було витрачено 465,2 млн грн. Значні кошти пішли на закупівлю автомобілів швидкої допомоги та медичного обладнання. Так, лише Чернівецький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф придбав 26 нових спецавтомобілів.

Найбільше обійшовся тендер від Служби автомобільних доріг на будівництво моста через річку Прут на автомобільній дорозі Т-26-06 /Н-03/ Новоселиця – Герца – КПП «Дяківці».  Повінь 2020 року зруйнувала тимчасовий технологічний армійський міст, який встановили після паводку 2008 року. Відтак через нагальну потребу та президентську програму «Великого будівництва» відкритих торгів не проводили, а підряд на 291,4 млн грн віддали ТОВ «ПБС» керівника курорту «Буковель» Олександра Шевченка за переговорною процедурою.

На другому місці – тендер на капітальний ремонт вулиці Хотинської у Чернівцях, проте ці ремонтні роботи проводитимуть за кошти місцевого бюджету. Департамент житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради уклав угоду на 206 млн грн з тим же ТОВ «ПБС». Завершити ремонт повинні до серпня 2021 року. Відремонтувати повинні п’ять кілометрів вулиці із заміною всіх підземних мереж та влаштуванням дорожньої інфраструктури.

Третя сходинка – реконструкція басейну Чернівецької ЗОШ №27, що на вулиці Воробкевича,19. На це передбачено 42,7 млн грн, а роботи планують завершити до вересня 2022 року. Реконстукцію веде ТОВ «Буддторгінвест», що належить родині екс-начальника управління капітального будівництва Чернівецької ОДА Івана Дякона. Сам він є керівником фірми. Свого часу був засуджений за зловживання службовим становищем та службове підроблення – під час будівництва дренажної системи в селі Чорногузи Вижницького району. За даними слідства, його дії нанесли державі збитків на 1,4 млн грн. У 2014 році суд звільнив Дякона від покарання.

Четверте місце зайняла закупівля п’яти комплектів стаціонарних рентгенівських систем, які придбав департамент охорони здоров’я Чернівецької ОДА за 24,3 млн грн у ТОВ «Медіпрайм». Придбані рентгени моделі Moviplan вартістю 4,85 млн грн за одиницю. Цікаво, що ТОВ «Медіпрайм» належить киянину Тарасу Ковалю, який за рік до того, як стати власником компанії, шукав роботу водія. Як досвід роботи він вказував аналогічну роботу водія-помічника керівника в «Латчбахер Україна» та сімейного водія, а також керівника служби безпеки в охоронній компанії.

А замикає рейтинг найдорожчих закупівель контракт на 20,3 млн грн на капітальний ремонт їдальні військового містечка №20 у Чернівцях. Угоду з приватним підприємством «Укр-Капітал-Буд» КЕВ міста Чернівці уклав лише на початку грудня, а роботи повинні завершити до червня 2021 року.

Коментарі