Новини

Безсимптомні хворі є джерелом щонайменше половини нових випадків COVID-19, — дослідження

Про це свідчать результати дослідження двох співробітників Центру з профілактики та контролю захворювань у США.

Фото unsplash.com

Науковці з’ясували, що безсимптомні хворі на COVID-19 відповідальні за щонайменше 50% нових випадків передання вірусу, передає hromadske. Результати свого дослідження вони опублікували в JAMА Network.

Дослідники поділили потенційних поширювачів коронавірусу на три групи: досимптомні хворі, у яких симптоми з’являються з часом, безсимптомні та симптомні. Далі вчені змоделювали, за скільки інфікувань COVID-19 буде відповідальна кожна з груп, залежно від часу, коли вони найбільш заразні.

Спершу науковці припустили, що представники кожної групи найзаразніші на 5 день після інфікування коронавірусом — це середній інкубаційний період, упродовж якого у більшості людей розвиваються симптоми. У першій моделі припустили, що у 30% хворих ніколи не з’являються симптоми, але вони на 75% такі самі заразні, як люди з симптомами. Згідно з цією моделлю, безсимптомні люди відповідають за 24% нових інфікувань, ще за 35% інфікувань відповідальні досимптомні люди.

Крім того, вчені розглянули ситуації, за яких пік передачі вірусу спостерігався через 3-7 днів після інфікування, а також зменшували та збільшували відсоток безсимптомних людей у моделі. У більшості сценаріїв досимптомні та безсимптомні люди відповідальні за щонайменше 50% нових інфікувань.

На думку авторів дослідження, носіння масок, соціальне дистанціювання, гігієна рук та запровадження тестування всього населення, навіть без симптомів, допоможуть сповільнити поширення вірусу, поки вакцини не стануть доступними для більшості населення.

Коментарі