Новини

В Україні починають моніторити викиди парникових газів: що це дасть

Це важливо для інтернаціональної протидії зміні клімату та розбудові сталого суспільства.

Фото з фейсбуку А. Мальованого

В Україні починає діяти система моніторингу звітності та верифікації парникових викидів на промислових підприємствах. 

Це передбачає закон, який запрацював з 1 січня 2021 року, повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

Запровадження норм цього закону є важливою передумовою для здійснення заходів з боротьби зі зміною клімату, заснованих на досвіді ЄС. Це, зокрема, введення системи торгівлі квотами на викиди парникових газів. Однак, перш за все потрібно створити порядок моніторингу за емісією парникових газів та ведення звітності.

Що дозволить нова система:

– отримувати точну інформацію про обсяги емісії парникових газів від виробничих установок;

– контролювати викиди, мати змогу їх обмежувати;

– ввести обов’язкову методику розрахунку емісії парникових газів для всіх установок, які роблять викиди.

Перевірятиме дані у звітах промислових підприємств про викиди Держекоінспекція. Впродовж трьох місяців після подачі документів інспекція може призначити позапланову перевірку й перевірити правдивість інформації.

Чому це важливо

Як пише the-village, введення у дію закону передбачено Угодою про асоціацію з ЄС. Крім того, лідери Євросоюзу домовилися скоротити викиди парникових газів на 55% до 2030 року. 

Міжурядова група з питань зміни клімату при ООН підрахувала, що до середини XXI століття середня температура у світі зросте на 1,5 градуса за Цельсієм. А це теоретично допустима норма, її перевищення може призвести до зменшення врожайності рослин і змін в екосистемах світу.

В ОНН зазначають, аби зупинити глобальне потепління на 20 років і припинити зростання викидів парникових газів, потрібно 300 мільярдів доларів.

 

Коментарі