Новини

У Чернівцях актори драмтеатру вийшли з особливою колядою до облдержадміністрації: що просять у влади

Актори просять не скорочувати видатки на драмтеатр.

Фото з фейсбук-сторінки Чернівецького музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської

Колектив Чернівецького обласного муздрамтеатру сьогодні, 5 січня, зібрався під стінами Чернівецької обласної держадміністрації. Актори з різдвяним вертепом колядували та віншували під сходами будинку з левами. У такий спосіб вони просили у влади не скорочувати видатки на драмтеатр.

«Це була мирна акція. Колектив драмтеатру вийшов із колядою під облдержадміністрацію, щоб нас почули. Бо бюджет на 2021 рік ухвалили так, що ми маємо недофінансування театру (на захищені статті – заробітну плату), яке загрожує тим, що адміністрацію поклали перед фактом скорочувати людей або переводити на 0,75% ставки. Вони загнані в кут», — каже артистка драми Чернівецького муздрамтеатру Ксенія Король.

Фото з фейсбук-сторінки Чернівецького музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської

За її словами, колектив вийшов під облдержадміністрацію, аби підтримати директора Юрія Марчука, який на той момент перебував в ОДА (мав розмову з головою Чернівецької ОДА Сергієм Осачуком щодо ситуації, яка виникла в театрі).

«Ми не просимо додаткових коштів, а профінансувати театр, аби люди отримували зарплати та установа могла сплачувати за комунальні послуги. Нічого зверху ми не просили. Раніше ми писали звернення у різні інстанції щодо ситуації з фінансуванням, але не отримали відповіді на них. Працівники театру і так мають мінімальні зарплати, а через локдаун не зможуть заробляти», — каже Ксенія Король.

Фото з фейсбук-сторінки Чернівецького музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської

За словами театралів, така ситуація загрожує тим, що молоді актори, які не можуть прогодувати сім’ї, підуть з театру.

«Це руйнує культуру Буковини. Адже ситуація торкнеться не тільки театру, а й обласної філармонії, театру ляльок, загалом культури. Ми вирішили про це не мовчати, хочемо підтримувати культуру Буковини», — зауважила Ксенія Король.

Після розмови з головою ОДА керівнику театру в облдержадміністрації пообіцяли реагувати на ситуацію.

Відео надала Ксенія Король 

Коментарі