Новини

У Чернівцях реорганізували стоматологічні медзаклади

Вони залишалися єдиними нереорганізованими медичними установами в місті.

Фото Elena Mozhvilo, unsplash.com

Близько двох років тривала епопея з реорганізацією міської стоматології в Чернівцях. Реформування медицини розпочали в 2017-му й торік майже комунальні медичні установи міста стали комунальними некомерційними підприємствами, а їхні головні лікарі – генеральними директорами.

Виключенням залишалися міська стоматологічна поліклініка та міська дитяча стоматологічна поліклініка. На першій сесії нової Чернівецької міськради прийняли рішення про реорганізацію цих медичних закладів.

Зможуть отримувати гроші від НСЗУ

Як розповіла заступниця начальника управління забезпечення медичного обслуговування у сфері охорони здоров’я міської ради Галина Бовкун, комунальні медичні установи реорганізовують у комунальні некомерційні підприємства, аби вони мали змогу отримати кошти від Національної служби здоров’я України та з міського бюджету. Раніше ж фінансування медзакладів комунальної власності було повністю на плечах місцевого бюджету.

«Ми протягом 2,5 років виносили це питання на сесію, але депутатський корпус не підтримував його. Відтепер, після прийнятого рішення, дорослу та дитячу стоматологічні поліклініки роз’єднають, і кожна з них буде самостійною юридичною особою та окремим підприємством.

З наступного року вони матимуть змогу окремо укласти договір з НСЗУ та додатково отримувати кошти від цього органу. Також діє програма охорони здоров’я міста Чернівці, до якої ці заклади теж внесені та в рамках якої вони також фінансуватимуться», — каже Галина Бовкун.

Після реорганізації місцева влада візьме на себе забезпечення пільгових категорій населення. Видатки на дорослу стоматполіклініку будуть меншими, а на дитячу — більшими. Тому, що материнство та дитинство, за словами Галини Бовкун, є пріоритетними медичними послугами.

«Своєю чергою, доросла стоматполіклініка запроваджуватиме додаткові платні послуги. Отже, їх ніхто не ліквідовує – вони почнуть працювати в іншому статусі», — пояснює посадовиця.

До реорганізації обидві стоматполіклініки мали спільну структуру та єдину бухгалтерію за рахунок існування територіального медичного об’єднання «Стоматологія». Тепер кожен із них матиме свою власну бухгалтерію.

Без реорганізації бюджет міста витратив би 16 мільйонів

Як зазначив під час пресконференції депутатів Чернівецької міської ради від «Єдиної Альтернативи» представник цієї політсили анестезіолог-реаніматолог Дмитро Білоус, якби міська рада знову провалила рішення про реорганізацію цих закладів, то мали б отримати дотацію з міського бюджету в розмірі 16 мільйонів гривень. А це великі кошти, які можна спрямувати, наприклад, на розвиток інших медичних галузей.

Натомість проведена реорганізація дозволить вивільнити частину коштів завдяки тому, що цим закладам допомагатиме ще й НСЗУ.

«Міська дитяча стоматполіклініка підготувала пакет документів для реорганізації. Але вони належали до єдиної структури міського територіального медичноого об’єднання «Стоматологія», куди входять два підприємства: дитяча і доросла.

Проводити окремо та підписувати угоди з НСЗУ було неможливо тому, що заклади були єдиною юридичною структурою. До прийняття цього рішення востаннє його розглядали цьогоріч на березневій сесії. Але рішення не приймали з незрозумілих причин. Через два роки нарешті за це проголосували», — сказав Дмитро Білоус.

Всі рішення щодо персоналу будуть приймати керівники. Тепер це будуть генеральні директори некомерційних комунальних підприємств. А призначення керівників буде відбуватися через конкурсні комісії та відбір на підставі нормативних актів МОЗу.

Заклад опинився в епіцентрі скандалу

Як уже зазначалося вище, епопея з реорганізацією закладів стоматології тривала більш як два роки. А тим часом навколо міської стоматологічної поліклініки з 2016 року трапилася низка скандалів.

Так, наприкінці 2015-го співробітники цього закладу виступили з вимогою до міської ради звільнити головного лікаря стоматполіклініки Володимира Струка. У лютому 2016-го ініціативна група працівників прийшла під час сесії до міської ради та вимагала звільнення свого керівника. Вони скаржилися на неналежні умови роботи. Зокрема, стверджували, що їх змушували за власні кошти проводити ремонт приміщень у поліклініці. Крім того, кілька працівників оскаржували в суді своє звільнення зі стоматполіклініки.

Попри те, що сам головний лікар звинувачення на свою адресу заперечував, в управлінні охорони здоров’я визнали порушення трудового законодавства.

Відтак за кілька днів колишній міський голова Олексій Каспрук розірвав контракт з головним лікарем. Щоправда, звільнити Володимира Струка не вдалося – той відкрив лікарняний, що було підставою для скасування рішення про звільнення.

Невдовзі з’ясувалося, що Чернівецька місцева прокуратура відкрила адміністративне провадження через прояви корупції у закладі, й міський голова відсторонив головного лікаря від виконання службових обов’язків на час проведення слідчих дій. Згодом лікаря таки звільнили з посади.

Колектив поліклініки навіть передав лист подяки Олексію Каспруку, під яким свої підписи залишили 83 особи.

Проте, Володимир Струк через суд домігся свого поновлення, й на початку 2017 року Виконавча служба України зобов’язала міську раду відновити головного лікаря на посаді. Відтоді він продовжує виконувати свої обов’язки.

Влітку 2018 року колишній секретар Чернівецької міської ради Василь Продан назвав звільнення Володимира Струка 2016-го незаконним та вказав це, як одну з причин усунення міського голови Олексія Каспрука з посади.

На початку 2019 року контракт головного лікаря завершувався. Група працівників медзакладу знову вимагала на сесії звільнення свого головного лікаря. Проте, тодішній очільник Чернівців, секретар міської ради Василь Продан продовжив угоду з Володимиром Струком ще на 5 років. Він заявив, що керівником медзакладу незадоволені лише кілька осіб, у той час як більшість працівників підтримують свого головного лікаря.

Крім того, як зазначалося вище, міська стоматполіклініка разом із дитячою стоматологією залишалися єдиними нереорганізованими міськими закладами охорони здоров’я. А реорганізація передбачає ліквідацію посади головного лікаря та призначення конкурсу на посаду генерального директора медичної установи.

Проте, в березні 2019 року міська рада під головуванням Василя Продана не проголосувала за реорганізацію міської стоматології.

Зрештою, перша сесія нової міської ради завершила цю тривалу історію.

Коментарі