Новини

Українські підручники перевірять на гендерні стереотипи

Підручники вже почали переробляти з урахуванням гендерної рівности.

Фото @lilianovich

Україна має забезпечити гендерну рівність в освіті в рамках «Партнерства Біарріц», що передбачає аналіз існуючих навчальних матеріалів на предмет дискримінації.

Про це в інтерв’ю «Стране» розповів міністр освіти Сергій Шкарлет

Він одразу пояснив, що ніхто не зобов’язує Київ писати в підручниках про ЛГБТ:

«Україна взяла на себе зобов’язання щодо забезпечення рівності. Не до такої міри, щоб писати про ЛГБТ в підручниках, але Міністерство освіти є одним із суб’єктів цієї угоди», — зазначив він.

Шкарлет уточнив, що взяті Україною зобов’язання навіть не передбачають корекцію шкільної програми, а скоріше вивчення недоліків:

«Вони припускають аналіз існуючих навчальних матеріалів на предмет дискримінації за різними ознаками. Наприклад, “мама мила раму” – може і тато раму мити. Тут скоріше мова йде про стереотипні ролі чоловіка і жінки в суспільстві і сім’ї. Мовляв, за жінкою – будинок, кухня, церква. Так не буде. Рівні можливості для чоловіків і жінок, хлопчиків і дівчаток».

Міністр додав, що поки не бачив, аби в українських підручниках слова «мама» і «тато» замінювалися гендерно нейтральними термінами.

«Партнерство Біаріцц» має на меті підкреслити тему гендерних ролей, однак одностатевих шлюбів вони не зачіпатимуть.

Міністр же при цьому наголосив, що українські підручники вже переробляють з урахуванням гендерної рівности:

«Не лише мама може раму мити. Ми вже працюємо над виданням нових підручників, є план реалізації. План заходів щодо реалізації зобов’язань уряду України, взятих в рамках міжнародної ініціативи “Партнерство Біарріц” щодо затвердження гендерної рівності прийнятий з 2021 до 2024 року».

 

Коментарі