Новини

У Каліфорнії працюватиме служба доставки без водія

З наступного року товари покупцям доставлятимуть транспортні засоби, для керування якими не потрібен водій.

Фото @purzlbaum

Оригінальний матеріал Sifted та матеріал BBC.

З наступного року стартап Nuro, який займається розробкою робототехніки, планує запустити у Каліфорнії службу доставки без водія. Тестування транспортних засобів відбувалося у квітні цього року. Після отримання дозволу на запуск служби Nuro зможе стягувати з клієнтів плату за свої послуги.

Швидкість руху транспортних засобів R2 обмежена до 56 км/год. Окрім того, вони можуть здійснювати доставку лише за хороших погодних умов.R2 використовують датчики, технологію теплової візуалізації та 360-градусні камери для руху. Вони не оснащені кермом, педалями гальма чи акселератора та дзеркалами заднього виду.

Зовні транспортні засоби мають форму яйця. За розміром вони менші, ніж більшість автомобілів у США. Окрім того, вони оснащені двома відділеннями з регульованою температурою для здійснення доставки різних товарів. Дверцята відділення відкриваються, коли отримувач вводить код замовлення.

Під час попередніх тестувань у Х’юстоні, Техасі у лютому 2020 року R2 доставляли піцу для клієнтів компанії Domino’sPizza, товари від мережі супермаркетів Kroger та Walmart.

Засновниками стартапу Nuroє два колишніх інженери Google, а фінансування він отримує від японської компанії Softbank.

Слід зазначити, що ще у 2017 році в Естонії компанія Starship Technologies розробила роботів для доставки товарів, які тестувалися в Естонії, Британії та США. Робота розміром з корзину для покупок у супермаркеті створили один із співзасновників Skype Ахті Хайнла та Янус Фрііс. За задумом ці роботи повинні доставляти покупки з магазинів, інтернет-замовлення, піци та багато інших речей, звільнивши людей від виконання цих щоденних обов’язків та економлячи час.

Естонія стала першою країною Європейського союзу, яка дозволила використання роботів на законодавчому рівні.

Згодом роботів від Starship Technologies почали використовувати у Великобританії та у деяких кампусах у США.

У період пандемії весною 2020 року 80 роботів доставляли продукти мешканцям міста Мілтон-Кінз, що у 50 кілометрах від Лондона.

«Вони стали справжнім порятунком для клієнтів, які не могли виходити за межі своїх домівок. Ми спостерігали величезне зростання попиту на доставку товарів з початку пандемії. Кількість замовлень зросла вдвічі, а рівень наших продажів – в чотири рази», — розповідає Джейсон Перрі, співробітник компанії Co-opFood, яка займається продажем продуктів харчування у Великобританії

Co-opFood використовувала роботів Starship Technologies до пандемії. Компанія стала першим роздрібним продавцем, який придбав їх після того, як Starship Technologies почали випробовувати технологію у Мілтон-Кінз два роки тому. Але Covid-19 значно пришвидшив її освоєння.

 

Коментарі