Новини

Цьогоріч відмінникам із ЗНО держава виплачуватиме 5 тисяч гривень

Міністр освіти сказав, що хороші досягнення таких учнів «підвищують авторитет держави на міжнародній арені та демонструють високий рівень освіти в країні».

Учасники зовнішнього незалежного оцінювання отримуватимуть грошову винагороду за найвищий результат тесту.

Такий проєкт указу президента 29 грудня схвалив Кабінет міністрів України.

Так, створять 20 щорічних премій, які виплачуватимуть одноразово. Кожна премія становитиме 5 тисяч гривень. А гроші отримають учасники ЗНО, що набрали 200 балів із двох або більше предметів.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет зазначив, що обдарованих випускників потрібно матеріально підтримувати, аби заохотити до навчання. Бо хороші досягнення таких учнів «підвищують авторитет держави на міжнародній арені та демонструють високий рівень освіти в країні».

Нагадаємо, у 2020 році на максимальний бал ЗНО склали 455 абітурієнтів. Це майже вдвічі більше, ніж торік, коли тестування на 200 балів склали 274 учасники. Найбільше відмінників у 2020 році із математики — 149, англійської мови — 83, фізики — 66.

З двох тестів максимальний бал отримали 36 учасників, учнів, які отримали максимальний бал з трьох або чотирьох предметів, у 2020 році не було.

До речі, найвищий бал на тестуванні вдалося здобути 8 буковинським школярам.

Раніше «Шпальта» писала, що у Мукачеві схвалили подібний проєкт програми розвитку освіти міської територіальної громади на 2021-2023 роки. Однак програма передбачає виплати випускникам шкіл не лише за досягнення в навчанні, але й просто так. 

Так, всі випускники 2021 року там отримають 1000 гривень грошової винагороди, а за найвищий бал із зовнішнього незалежного оцінювання з хоча б одного предмета — 50 тисяч гривень.

Коментарі