Новини

Тарифи на електроенергію підвищили, однак ціна досі фіксована

Українці значно більше тепер платитимуть за електроенергію, це підвищення є першим за три роки.

Фото Rohan Makhecha, Unsplash.com

Кабмін залишив фіксований тариф на електроенергію для населення, однак скасував пільгову ціну у 90 копійок за КВт/год за перші 100 кВт/год.

Таке рішення ухвалили 28 грудня на засіданні уряду.

Виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко заявив про важливість продовження положення про «Покладення спеціальних обов’язків» (ПСО), бо його дія закінчується 31 грудня.

За цими спецобов’язками населення платить фіксований тариф на електроенергію. Уряд вирішив продовжити ПСО до 31 березня 2021 року.

Однак тепер за перші 100 КВт/год треба буде платити не 90 копійок за 1 КВт/год, а фіксований тариф — 1,68 гривні. 

Наприклад, якщо ви за місяць використовуєте в середньому 80 КВт/год, то для вас ціна зросте майже вдвічі. До 31 грудня ви сплачуєте 72 гривні. З нового року доведеться платити 134,4 гривні, пише hromadske.

Якщо ж ви перевищуєте квоту у 100 КВт/год, ваша платіжка збільшиться на 78 гривень. Після 100 КВт/год різниці у ціні вже не буде.

Вітренко також наголосив, що завдяки збереженню механізму ПСО тариф для населення залишається значно нижчим за ринкові ціни.

Механізм ПСО діє з 2017 року, а це підвищення тарифу на електроенергію є першим за три роки. Вітренко додав, що це продовження ПСО є тимчасовим, Міненерго разом з НКРЕКП напрацьовують новий варіант цього механізму.

 

Коментарі