Новини

Приватних підприємців звільнили від сплати єдиного податку та ЄСВ на півроку

Аби скористатись даним звільненням, не потрібно подавати ніяких заяв, однак варто не забути вказати про нього у річному звіті з ЄВ. 

Фото @stellrweb

Підприємців, що перебувають на І групі платників ЄП, звільнили від сплати єдиного податку за грудень 2020 – травень 2021 року. Це зробили завдяки закону №1072, що набрав чинности 10 грудня цьогоріч.

Про це повідомили у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

За ці ж місяці такі підприємці не сплачуватимуть за себе ЄСВ, а страховий стаж для пенсії в них зберігатиметься.

«Тимчасово платники єдиного податку першої групи звільняються від сплати цього податку за грудень 2020 року та січень — травень 2021 року, крім випадків порушення такими платниками встановлених главою 1 розділу XIV цього Кодексу умов застосування першої групи платників єдиного податку. При цьому ставки єдиного податку для першої групи платників єдиного податку, встановлені у порядку, визначеному пунктом 293.2 статті 293 цього Кодексу, за такі періоди не застосовуються», — уточнюють у відомстві.

До речі, приватним підприємцям не потрібно подавати заяви – звільнення застосовується автоматично до всіх підприємців платників ЄП І групи, незалежно від того чи здійснює підприємець діяльність у цей період чи ні.

Проте, якщо у період дії пільги платник ЄП порушить умови перебування на І групі — перевищить річний обсяг доходу, він буде зобов’язаний сплатити єдиний податок за увесь період дії пільги.

Якщо ж ФОП І групи вже заплатив ЄП за грудень 2020 року, то така сума може бути повернута платнику податків за його заявою, або бути автоматично (без заяви) врахована в рахунок сплати ЄП за наступні періоди, до прикладу, за червень 2021 року.

Щодо звільнення від сплати ЄСВ – платники єдиного податку І групи звільняються від сплати ЄВ «за себе» за період з 1 грудня 2020 року по 31 травня 2021 (шість календарних місяців).

«Тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску фізичні особи — підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої групи платників єдиного податку, в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року за себе.

Такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за зазначені в абзаці першому цього підпункту періоди в розмірах та порядку, визначених цим Законом. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за звітний період, визначений для таких осіб цим Законом», — кажуть у відомстві.

Таким чином такі особи за IV квартал 2020 року сплачують ЄВ лише у розмірі 2200 гривень. За I квартал 2021 відповідно ЄВ сплачувати не потрібно буде, а за II квартал 2021 – лише за один місяць 1320 гривень.

Платникам слід знати, не зважаючи на відсутність сплаченого внеску такі періоди включаються до страхового стажу для розрахунку пенсій та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Аби скористатись даним звільненням не потрібно подавати ніяких заяв, однак варто не забути вказати про нього у річному звіті з ЄВ. 

Також, у податковому відомстві звертають увагу платників, уразі якщо ФОП вирішив скористатися пільгою і не платити ЄСВ, то в річному Звіті з ЄСВ за 2020 та 2021 він не відображає суми ЄСВ за зазначені вище півроку як нараховані до сплати; якщо ж ФОП не бажає користуватися цією пільгою, то він і сплачуватиме ЄСВ у звичайній сумі та у звичайні строки, і у річній звітності відобразить такі суми ЄСВ до сплати.

 

Коментарі