Інтерв'ю, Новини

«Доступність та інклюзія стає трендом». Як громадські активісти у Чернівцях будують інклюзивне суспільство

Про проблеми з доступністю у місті, допомогу людям з інвалідністю та роботу з дітками розповідають представники ГО «Чернівецьке об’єднання «Захист».

У Чернівцях існує громадська організація, яка займається захистом прав людей з інвалідністю та підтримкою дітей, які потрапили у складні життєві обставини. До того ж, вона захищає екологічні права. Це ГО «Чернівецьке об’єднання «Захист», яка за 9 років діяльности вже продемонструвала свою впливовість.

Керівник цього об’єднання Богдан Бойко, його заступниця Марія Нікітіна, а також представниця організації Ольга Дмитрюк і волонтер Нікіта Котович розповіли «Шпальті» детальніше про реалізовані проєкти, роботу з дітьми та результати діяльности.

За їхніми словами, «Захист» працює з чималою кількістю волонтерів та співпрацює з організаціями. Ціль — допомагати людям, які цього потребують. Вони вже переконалися, що творити чималі зміни — реально. 

Марія Нікітіна про проблеми з доступністю у Чернівцях, непроінформованість населення та реалізовані проєкти 

У Чернівцях залишається загальна проблема з доступом до будівель, транспорту та до інформації. Зараз суспільство недостатньо проінформоване щодо прав і можливостей осіб з інвалідністю. От нам здається, що люди знають усе: як спілкуватися з особами з інвалідністю, як працювати з ними. Однак насправді вони не знають. І дітям, і дорослим потрібно розповідати про різноманіття людей. Бо коли тема стає модною, її легше просувати у суспільство. Доступність та інклюзія сьогодні вже стають трендом.

Для цього ми й реалізовуємо проєкти, вочевидь, найпотужнішими є «Захист прав людини в Чернівцях» та «Інклюзивні робочі місця для осіб з інвалідністю»

А першим нашим проєктом був «Доступні 5 площ міста Чернівців». Ми тоді навіть вночі їздили проводити аудит доступности цих площ та суміжних вулиць. І мріяли про те, як колись усі гості й жителі міста зможуть вільно пересуватися і відвідувати наші площі. Проте, на жаль, на деяких із них усе ще залишаються перешкоди.

Далі був «Доступний МСЕК для людей з інвалідністю». Гадаю, це найскладніший адвокаційний проєкт, який у нас був. Ми його реалізували спільно з іншими громадськими організаціями. Були труднощі, проте проєкт успішний — людина з порушенням опорно-рухового апарату може пройти комісію самостійно, потрапивши в приміщення закладу. А не лише вдома, як це було раніше. Адже приміщення було розташоване на 2 поверсі. До того ж, без ліфта. 

Довідка. Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) — це спеціальний заклад у системі охорони здоров’я. Він проводить медико-соціальну експертизу людям, які звертаються для встановлення інвалідности, за направленням лікувально-профілактичного закладу охорони здоров’я після проведення реабілітації тощо.

Також виділили співпрацю з поліцією. Тому що, започаткувавши цей діалог із патрульними поліціянтами, ми досягли певних успіхів. Наприклад, менше водіїв паркуються на паркомісцях для осіб з інвалідністю. А патрульні допомагають та уважніше ставляться до таких людей. Адже ми завжди говоримо про те, що, коли хочеш допомогти людині з інвалідністю піднятися по сходах чи спуститися, треба завжди пам’ятати про свою безпеку та безпеку того, кому ти допомагаєш. 

Богдан Бойко про карту доступности та роботу з дітьми

Для того, аби визначити доступні місця для осіб з інвалідністю у Чернівцях, ми з громадськими організаціями та небайдужими чернівчанами ще 2018 року створили спеціальну онлайн-карту. Там позначені тротуари, пішохідні переходи та площі у Чернівцях, Сторожинці та Вижниці. На карті є позначки різних кольорів: синій означає доступні місця, жовтий – умовно доступні, а червоний – недоступні. 

Це ідея Артема Жука. Спочатку таких карт було декілька. Мета була такою: аби будь-хто міг додати на мапу фотографію місця, яке є доступним або недоступним. Врешті, ми створили нову карту, яка складається з декількох шарів: тротуарної мережі, доступних лікувальних закладів, аптек, освітніх закладів та виборчих дільниць. 

Цю мапу заповнювали керівники та керівниці громадських організацій, а саме: ГО «ЧО «Захист» Богдан Бойко; Владислав Добридін — ГО «Федерація настільного тенісу Сторожинецького району»; Валентина Добридіна — ГО «Чернівецька обласна організація людей з інвалідністю «ЛІДЕР», Любов Свіріденко — ГО «ЧТІ «Мрія» та керівниця напрямку захисту прав осіб з інвалідністю ГО «ЧО «Захист» Марія Нікітіна.

Зауважу, що ця карта вже стала народною, бо будь-хто з громадян може додавати свої знімки. Ми плануємо зробити одну таку мапу, яка охоплювала би всю Україну. 

Наша організація також працює у напрямку допомоги дітям, які потрапили у складні життєві обставини. Залучаємо дітей з інвалідністю, без інвалідности, тих, які перебувають у складних життєвих обставинах, дітей із середньостатистичних сімей. І проводимо навчання: організували фотошколу, є також заняття з хендмейду, танців, англійської, ненасильницької комунікації, акторської майстерности. До речі, також дітки вчать фінансову грамотність — учителі їм пояснюють, навіщо люди працюють, як з’являються гроші, формується сімейний бюджет тощо. 

Це відбувається у рамках проєкту «Мистецтво зближує», який започаткували на початку 2020 року. Через спілкування під час творчої роботи ми підвищуємо рівень соціалізації таких дітей, їхню емоційну стійкість, упевненість, підтримуємо як особистостей. Наші волонтери відвідують різні заклади. Раніше це був Оршівський дитячий будинок. Ми запросили танцюристку, режисера й актора, фотографиню і відомих людей, які спілкувалися би з дітьми. Наприклад, Дмитро Монатік улітку виходив на відеозв’язок. Також із дітьми спілкувалася й Марія Нікітіна. Їм це дуже сподобалося

«Хочу, аби діти не вважали себе об’єктами оцінки»: Нікіта Котович про викладання англійської

Нас вчили, що освіта — це щось завжди важке, неприємне і, що найголовніше — не дуже зрозуміле. Я викладаю англійську та допомагаю людям, аби вони знали, як реалізуватися і бачити себе невід’ємною частиною суспільства. 

Англійська зараз не є просто навичкою, це творча діяльність. Треба показати новий підхід до занять. Я хочу, щоб дітям це подобалося, аби вони не вважали себе об’єктами оцінки та не боялися помилитися. 

Так само й у фотошколі. У нас є фахівець, який вчить дітей користуватися фотоапаратами. Він пояснює, як правильно побудувати кадр, що зробити для реалізації ідеї тощо. Група широка, адже там є дітки від 10 років та молодь, яким близько 30. Я також беру участь у цьому процесі, наче студент. 

Як розповідати дітям про інклюзію Ольга Дмитрюк

Я мама двох дітей. Узагалі прийшла працювати в організацію з цікавости, а інклюзію відкриваю для себе досі.

Мені зараз уже легше пояснювати сину про інклюзію. Ми йдемо по вулиці, він бачить людину у візку і запитує: «Мамо, а чому цей дядя у візку?» Я відповідаю, мовляв, це означає, що людина не може йти ніжками. Бувають люди, які не чують, не бачать, вони не можуть робити абсолютно все, як інші. Тому що ми різні, проте рівні. Простими словами.

Але пояснення залежить від ситуації. Та й зі старшою дитиною можна говорити про одне, а з молодшою — про інше. Однак обговорювати це необхідно.

Як долучитися до організації 

Якщо ви хочете долучитися до діяльности організації, стати волонтером чи волонтеркою, реалізувати нові проєкти тощо:

— приходьте до Ресурсного центру громадської активности за адресою: м. Чернівці, вул. Щербанюка, 48-А;

— пишіть повідомлення на сторінку ГО у фейсбуку;

пишіть на сторінку ГО в інстаграмі;

— зателефонуйте чи напишіть у месенджери за номером 0960165979.

 

 

«У випадку порушення прав людей з інвалідністю, Ви можете звернутися до Громадської організації «Чернівецьке об’єднання «Захист» листом за адресою: м. Чернівці а/с 1151, телефоном 0960165979 (Viber/WhatApp/Telegram), електронною поштою: [email protected], Іnstagram: zahystcv, Facebook: zahystcv.

Статтю створили в рамках реалізації проєкту «Захист прав людини у Чернівцях» за підтримки IM Swedish Development Partner.

Коментарі