Новини

У Римському колізеї з’явився авдіогід українською мовою

Українськомовний гід у колізеї став уже дев’ятим у межах проєкту першої леді України Олени Зеленської з впровадження україномовних авдіогідів у музеях світу.

Фото unsplash.com

Тепер туристи у Римському колізеї зможуть послухати гід українською мовою. Про це йдеться на сайті Офісу Президента України.

У відомстві зазначають, що впровадження україномовних авдіогідів є частиною напрямку «культурна дипломатія»,  метою якої є популяризація української мови у світі.

«Голосом» авдіогіда став український актор дубляжу Юрій Сосков.

«Радий долучитися до цього, на мою думку, потрібного проєкту. Дуже добре, що наша країна почала опікуватися питанням рідної мови у музеях світу», — сказав Сосков.

Колізей – найбільший амфітеатр Стародавнього Риму, побудований у І ст. н. е. За кількістю відвідувачів Колізей посідає перше місце у світі серед усіх культурних пам’яток (споруд) і третє – серед музеїв, поступаючись лише Лувру та Національному музею Китаю.

За словами першої леді України, наступного року україномовні авдіогіди запрацюють у лондонському Тауері, Версальському палаці, Національному природознавчому музеї в Берліні, музейному комплексі Ватикану, Меморіальному комплексі історії Голокосту – Яд Вашемі, Державному музеї мистецтв імені Ігоря Савицького в Узбекистані.

Раніше такі авдіогіди вже з’явилися, зокрема, у віденських Музеї історії мистецтв та в галереї Альбертина, а також у Національному музеї килима в місті Баку та у Латвійському національному художньому музеї у Ризі.

 

Коментарі