Новини

Скільки коштів отримає Чернівецька область: облрада ухвалила бюджет на наступний рік

Він буде меншим за торішній на понад 200 мільйонів гривень.

Фото Чернівецької ОДА

Під час першої сесії Чернівецької обласної ради сьогодні, 24 грудня, депутати розглянули проєкт бюджету на наступний рік.

Обсяг обласного бюджету становить 1 мільярд 632 мільйони 100 тисяч гривень. Натомість видатки становитимуть 1 мільярд 679 мільйонів 807 тисяч 460 гривень.

Варто зазначити, що показник є меншим за минулорічний на 227 мільйонів гривень.

Як розповіла директорка Департаменту фінансів ОДА Анжела Дякова, з квітня цього року почалося невиконання планових надходжень, передбачених у бюджеті 2020 року.

«Лише у жовтні вирівняли ситуацію. Та почали виконувати запланований бюджет. Але недовиконання з квітня по жовтень ми не змогли надолужити. Тому до кінця року наш обласний бюджет недоотримає близько 20-22 мільйонів гривень», каже директорка Департаменту фінансів.

За її словами, під час формування бюджету на наступний рік враховували реальну ситуацію з наповнення доходної частини.

«Карантин продовжений. Скоріш за все, 2021 рік ми продовжимо з коронавірусом і будемо далі жити в умовах карантину. Відбулися структурні зміни і в підприємців – платників податків. Їхня кількість в умовах коронавірусу стала меншою. А це також відчутно вплине на рівень надходжень до обласної казни. Тому важливо було збалансувати бюджет», – каже Анжела Дякова.

Також зменшення обсягів фінансування пов’язане з меншою сумою субвенцій із держбюджету.

До прикладу, в першому кварталі минулого року область мала субвенцію на утримання медичних закладів обласного підпорядкування. А з 1 квітня медустанови почала фінансувати Національна служба здоров’я України. Наступного ж року вона цілком забезпечуватиме коштами цю галузь.

Крім того, на 50 мільйонів гривень Буковині зменшено субвенцію на утримання і ремонт доріг.

Водночас на наступний рік в обласному бюджеті збільшать видатки медичній галузі на 19 мільйонів гривень.

Так, проєкт бюджету на 2021 рік підтримали всі присутні на сесії депутати.

Коментарі