Новини

Фахівці інституту ім. М. Амосова провели у Чернівцях унікальну ендоскопічну операцію на серці

Про унікальність і переваги мініінвазивної відеоасистованої операції.

21 грудня фахівці Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова провели у Чернівцях унікальну ендоскопічну операцію на серці. Асистували їм медики Чернівецької обласної лікарні. Це була спільна співпраця Чернівецької ОКЛ та Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова за сприяння Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА.

Унікальність такої операції полягає у тому, що вона мініінвазивна відеоасистована. У процесі неї пацієнту не роблять серединну стернотомію, тобто розсічення грудини, а боковий розріз між ребер довжиною усього 4 см. Через окремий порт вводять спеціальну відеокамеру та за її допомогою проводять необхідні маніпуляції.

фото з архіву Емілії Нестеряк

Емілія Нестеряк, спеціалістка з анестезіології зі складу київської делегації лікарів, розповідає про переваги такого методу. 

«По-перше, ми зберігаємо пацієнту серцевий клапан, бо у такий спосіб лікарі можуть проводити реконструкцію клапана замість його заміни. Тобто людина може уникнути післяопераційної інвалідности. По-друге, реабілітаційний період після таких операцій скорочується на третину. По-третє, значно нижчий больовий синдром у пацієнта».

Ендоскопічні операції на серці в Україні почали робити вісім років тому. Хірург, який проводив вчорашню операцію, Андрій Руснак Орестович, свого часу навчався цього у французьких колег у Ліоні. В Україні дотепер такі операції проводили лише в Києві.

фото з архіву Емілії Нестеряк

«Це була перша подібна операція на виїзді. І ми плануємо ще неодноразово приїжджати в Чернівці та ділитися досвідом із місцевими фахівцями. Також будемо організовувати для них курси та спеціалізацію в Києві. Ми втішені колективом, людьми, їхньою гостинністю та бажанням навчатися».

фото з архіву Емілії Нестеряк

Коментарі