Новини

У Чернівцях «Рідне Місто» та «Команда Михайлішина» намагаються скасувати першу сесію міської ради

Представники цих політичних сил почергово зверталися до суду та вимагають визнати незаконним рішення ТВК та першої сесії міськради.

Упродовж двох останніх днів одразу на двох судових засіданнях розглядали легітимність першої сесії Чернівецької міської ради. Обидва слухання відбулися в Чернівецькому окружному адміністративному суді.

Перше з них відбулося в неділю, 20 грудня. Представники політичної партії «Рідне місто» у своєму позові спочатку вимагали визнати незаконними оголошення результатів виборів до міської ради та першу сесію міської ради. Проте під час судового засідання свою заяву вони відкликали. Відтак служителі Феміди залишили її без розгляду.

Згодом з’ясувалося, що напередодні цього засідання, пізно ввечері в суботу 19 грудня, така ж заява надійшла від ще однієї політичної сили — «Команди Михайлішина».

На фото – Володимир Мороз

«Позов суд отримав у суботу о 23:56. У неділю там розглядали попередню заяву від «Рідного міста», а вже в понеділок призначають засідання о 14:30 для розгляду такого ж звернення від «Команди Михайлішина». Вважаю, що це абсолютно непрофесійний підхід наших колег із цих політсил.

В ухвалі суду вказано, що заяву потрібно розглядати як загальне провадження. Отже, учасникам процесу повинні надати декілька днів на ознайомлення зі справою.

Ми вважаємо, що розгляд цих справ суперечить виборчому кодексу. Було оприлюднення результатів, інавгурація міського голови. Адже виборчий процес уже закінчився і нова міська рада приступила до роботи», — каже голова чернівецької обласної організації політичної партії «Єдина альтернатива» Володимир Мороз.

Партія «Рідне місто» за підсумками місцевих виборів отримала лише три депутатських крісла у міській раді. Таким результатом політсила, яка в минулому скликанні мала в сесійній залі найбільше представництво (11 депутатів), навряд чи задоволена. Проте «Команда Михайлішина» отримала на цих виборах гарні результати й стала другою за кількістю в міській раді.

На фото – Вадим Русу

На думку керівника секретаріату чернівецької територіальної організації політичної партії «Європейська солідарність» та адвоката Вадима Русу, подібні позови до суду є маніпуляцією. Адже їхні автори вимагають визнати протиправним та скасувати рішення територіальної виборчої комісії про реєстрацію депутатів. Проте саме представники цих політсил у повному складі не подали заяв до ТВК.

«Мета таких дій незрозуміла. Навіть якщо суд визнає протиправним дії ТВК, виборча комісія просто повторить процедуру. Знову скликають ще одну першу сесію, оголосять тих же депутатів та міського голову, знову всім вручать посвідчення, а новопризначений мер ще раз зачитає присягу.

Вони штучно затягують процес і використовують суди для цього. Заблокувати роботу міської ради, не ухвалити бюджет, щоб чернівчани вчасно не отримали заробітну плату, а потім звинуватити чинну владу в тому, що вона погано працює – ось, чого вони прагнуть.  Думаю, цього разу повторити такий же фокус у них не вдасться», сказав Вадим Русу.

На фото – Олексій Каспрук

Своєю чергою колишній міський голова, депутат від політичної партії «Пропозиція» Олексій Каспрук закликав представників обох політичних сил зареєструватися в ТВК та отримати своє депутатські посвідчення.

«Це люди, з якими впродовж 5 років мене переконували домовлятися. Василь Продан (секретар Чернівецької міської ради минулого скликання – авт.) втратив владу в місті та не хоче давати можливости новим політичним силам працювати й ухвалювати рішення на користь міста. Але все ж звертаюся до колег: на вас чекають у ТВК.

Приходьте, реєструйтеся та ставайте разом із нами до праці. Перестаньте знущатися над чернівчанами. Над вашими ж виборцями», — заявив Олексій Каспрук.

Учасники судового процесу з боку відповідача на сьогоднішньому засідання, тобто представники чотирьох фракцій міської ради («Єдина альтернатива», «Європейська солідарність», «Пропозиція» та «Слуга народу») клопотали надати їм більше часу для підготовки, посилаючись на те, що про судове засідання вони дізналися лише в понеділок та не мали часу підготуватися до нього належним чином.

Проте суддя не дослухався до їхніх клопотань – позовну заяву законодавство вимагає розглянути впродовж двох днів. Тож, наступне засідання відбудеться вже завтра, 22 грудня.

Наразі коментар від представників позивача кореспондентам «Шпальти» поки не вдалося отримати. Водночас їхні юристи обіцяли надати роз’яснення під час завтрашнього судового засідання.

Коментарі