Новини

Росію не допустили до участи у міжнародних спортивних змаганнях до 2022 року

Російська національна антидопінгова організація РУСАДА втратила статус відповідности.

Фото Ryan Pierse/GettyImages

Росію відсторонили від участі в міжнародних спортивних змаганнях до 16 грудня 2022 року. 

Це остаточне рішення Спортивного арбітражного суду (CAS) у Лозанні.

Зокрема протягом двох років Росія не може:

  • виступати із прапором, гімном і словом «Росія». Російські спортсмени можуть брати участь в Олімпіадах і чемпіонатах світу в нейтральному статусі;
  • приймати та подавати заявки на прийом чемпіонатів світу й Олімпіад, а турніри, які вже заплановані, мають перенести.
  • дозволяти чиновникам відвідувати Олімпіади та чемпіонати світу. Зокрема, це стосується міністрів і їхніх заступників, прем’єр-міністра та його заступників, депутатів парламентів, а також президента.

Також російська національна антидопінгова організація РУСАДА втратила статус відповідности, оскільки можуть виникати проблеми з виявленням допінгу в спортсменів.

Так, дискваліфікація поширюється на літні Олімпійські ігри-2020 у Токіо, які пройдуть у 2021 році, на зимові Олімпійські ігри-2022 в Пекіні. А також на всі дорослі чемпіонати світу. Наприклад, чемпіонат світу з футболу, біатлон, волейбол.

Однак заборона не поширюється на:

  • чемпіонати Європи;
  • юнацькі чемпіонати світу й Олімпійські ігри;
  • відбіркові змагання до чемпіонату світу й на комерційні змагання;
  • Кубки світу чи Єврокубки з ігрових командних видів спорту.

До речі, Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) ухвалило рішення про дискваліфікацію Росії ще в 2019 році. Причиною стала заміна даних про допінг у спортсменів, які представила Московська антидопінгова лабораторія. Усього було змінено або видалено 145 зі 298 проб на допінг у російських спортсменів.

CAS тоді підтримав рішення WADA про відсторонення Росії, але змінив умови дискваліфікації. Зокрема, термін відсторонення скоротив з 4 до 2 років. Під дискваліфікацію не піддав Олімпіаду-2024 в Парижі, чемпіонат світу-2023 з хокею в Росії. А також дозволив використовувати форму росіян у кольорах національного прапору. У рішенні WADA це було заборонено.

Коментарі