Афіша, Новини

У Чернівецькій філармонії зіграють світову прем’єру опери «Куць». Про що вона та чому не лише для дітей

Ця опера має познайомити дітей з мистецтвом. 

У Чернівецькій обласній філармонії імені Дмитра Гнатюка зіграють світову прем’єру опери Стефанії Туркевич «Куць». Як ми писали раніше, вона мала відбутися 21 та 22 грудня. Однак згодом її перенесли на 26, 27, 29 грудня. Варто зазначити, що твір також покажуть на сцені філармонії на початку 2021 року, а саме 2, 3 та 5 січня. 

Про особливості опери «Куць» говорили представники Чернівецької філармонії на пресконференції сьогодні, 17 грудня.  

Зокрема, генеральна директорка філармонії Анастасія Костюк розповіла, як виникла ідея цього проєкту.

«Ми зрозуміли, що для дітей потрібен новий продукт. У кожній країні є такі постановки вітчизняних авторів і кожна країна пишається цим. Ми зустрічалися і думали, що зробити для дітей цікавого, аби вони захоплювалися музикою і безпосередньо були учасниками самого дійства. І тоді Йосип Созанський запропонував поставити оперу Стефанії Туркевич. І це був старт».

Головний диригент і художній керівник симфонічного оркестру Йосип Созанський зауважив, що цей твір — знахідка:

«У нас у музичній культурі немає написаних вартісних творів для дітей. Їх лише починають писати. Дитячий репертуар потрібно показувати. Тому ми цей проєкт представимо гідно». 

А режисер-постановник опери Іван Бутняк сказав, що насправді ця опера не лише для дітей, а й для дорослих. 

«Це буде опера для сімейного перегляду. Діти приблизно від 6 років прочитають свій сюжет, побачать фантастичну казку. Там є прийоми і екшену, і фентезі, рефрени до творчости класиків Миколи Гоголя та Лесі Українки. В той же час дорослі побачать поза простим, на перший погляд, казковим сюжетом, глибину і драматизм», — сказав Іван Бутняк.

Режисер додав, що опера має познайомити дітей з мистецтвом. А емоції від походу в філармонію можуть запам’ятатися на все життя.

«Якщо це буде сімейний похід до творчости, то такий момент запам’ятається надовго. Якщо дитина переступить поріг філармонії та потрапить на оперу «Куць», я гадаю, ці емоції залишаються з нею на все життя. Тому що вона поставлена доступною мовою. Водночас дитина познайомиться з музичним і драматичним мистецтвом. Акцент ставимо на тому, аби кожен глядач після вистави почув і знайшов те, що йому відгукнеться. Для когось це може бути елемент розваги, а він у нас є, а хтось заслухається у музику оркестру і це буде потрясінням вечора. Головне, над чим я працюю, аби ці елементи зійшлися в єдиному руслі».

Архівне фото

До речі, дизайнерка костюмів Світлана Крачило показала ескізи одежі для виконавців опери, над якими також працювали й діти. Вона зазначила, що костюми будуть традиційні, проте в казковій інтерпретації.

«Наш традиційний (український, — авт.) костюм може бути казковим, святковим. Це відображається у відборі кольорів — новорічних, але з нашим акцентом. Діти також працювали над ескізами наших персонажів, вони навіть дофантазовували інших героїв», — сказала дизайнерка.

Нагадаємо, у 2017 році вдалось оцифрувати рукописи всієї музичної спадщини авторки опери Стефанії Туркевич. Твір інструментував Йосип Созанський для камерного складу симфонічного оркестру.

Фото Ірини Басюк

Коментарі