Новини

«Стане відкриттям шедевру української музики». У Чернівцях відбудеться світова прем’єра дитячої опери «Куць»

Прем’єра відбудеться 21 та 22 грудня, початок о 18:30. 

У Чернівецькій обласній філармонії імені Дмитра Гнатюка відбудеться світова прем’єра опери для дітей «Куць». Це станеться 21 та 22 грудня, початок о 18:30.  Про це повідомили на сторінці Чернівецької філармонії у фейсбуку. 

Цю оперу написала перша українська композиторка Стефанія Туркевич у Великій Британії. І досі цей твір ще ніколи не виконували. 

«Світова прем’єра дитячої опери С. Туркевич-Лукіянович «Куць» у Чернівцях стане відкриттям шедевру української музики, написаної для дітей», — мовиться у дописі. 

Трохи історії

Творчість Стефанії Туркевич досліджувала видатна українська музикознавиця, проф. Стефанія Павлишин. Ще у 2003 році вона у Кембриджі опрацьовувала домашній музичний архів композиторки і наступного року видала книгу «Перша українська композиторка Стефанія Туркевич-Лісовська-Лукіянович». 

Згодом музикознавиця привезла копію рукопису «Малярська симфонія» («Три симфонічні ескізи»), що стала світовою прем’єрою у 2007 році. До того ж, її виконав Академічний симфонічний оркестр Чернівецької філармонії під керівництвом Йосипа Созанського. 

«Це був один із перших кроків до відкриття симфонічної спадщини маловідомої, незаслужено забутої композиторки, творчість якої у радянські часи опинилася під забороною. У 2017 році за сприяння С. Павлишиної та у співпраці з родиною композиторки подружжям Павла та Ляриси Гуньків вдалось оцифрувати рукописи всієї музичної спадщини С. Туркевич і  «повернути»  в Україну», — йдеться у повідомленні.

Повідомляють, що рукопис дитячої опери «Куць» написали у фортепіанному викладі. Твір інструментував Й.Созанський для камерного складу симфонічного оркестру.

Коментарі