Новини

Верховна Рада дозволила держслужбовцям працювати після 65 років

Так, після 65 років держслужбовця щорік можуть поновлювати на посаді.

Фото @mparzuchowski

16 грудня на засіданні ВР депутати підтримали в цілому законопроєкт, який дозволяє державним службовцям залишатися на своїй посаді або призначатися й по досягненні 65-річного віку «у зв’язку з потребами служби».

Таку ініціативу підтримали 300 нардепів.

Закон передбачає, що держслужбовці по досягненні 65-річного віку можуть залишитися на посаді ще на рік із правом повторного призначення без конкурсу. Така норма поширюється і на службу в органах місцевого самоврядування.

«Конституція України не передбачає обмежень щодо реалізації права на працю в цілому. Держава повинна створювати умови для повного здійснення громадянами права на працю та гарантувати рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльности», — мовиться в пояснювальній записці законопроєкту.

Так, після 65 років держслужбовця щорік можуть поновлювати на посаді, однак лише до 70-ти років. Автори законопроєкту кажуть, що це може бути необхідним «у виняткових випадках» і обумовлюється «захистом інтересів суспільства і держави».

До речі, пенсійний вік станом на 2020 рік в Україні становить 59 років і 6 місяців для жінок та 60 років для чоловіків. У 2021 році пенсійний вік для жінок також зросте до 60).

 

Коментарі