Новини

Як виглядало єдине повне сонячне затемнення 2020-го

Наступне повне сонячне затемнення можна буде побачити не раніше грудня 2021 року.

Фото Natacha Pisarenko

14 грудня жителі Чилі й Аргентини могли спостерігати за єдиним повним сонячним затемненням у цьому році. В інших країнах, зокрема в Україні, за явищем можна було спостерігати у трансляціях NASA, пише ukrinform.

Так, повне сонячне затемнення відбувається, коли Сонце, Земля та Місяць вирівнюються так, що Місяць затьмарює сонячне світло. Попри те, що Місяць у 400 разів менший за Сонце, він здається більшим, бо розташовується до нас ближче. Саме тому він закриває всю зорю.

Спостерігати за затемненням потрібно у спеціальних окулярах, а не звичайних сонцезахисних. А зняти їх можна лише тоді, як сонячне світло на декілька хвилин зникне, а потім знов вдягнути, коли з’являться перші промені.

Фото Natacha Pisarenko

Цьогоріч супутник Землі упродовж 24 хвилин проходив перед Сонцем і приблизно на дві хвилини повністю його затьмарив. Таке явище вдень призводить до короткочасної темряви.

Фото Narasha Pisarenko

Орбіта Місяця навколо Землі дещо нахилена, тому таке вирівнювання відбувається не після кожного обертання. З нашої планети ми можемо спостерігати за повним сонячним затемненням приблизно раз на 18 місяців.

Наступне повне сонячне затемнення можна буде побачити в грудні 2021 року.

Коментарі