Новини

Кіберполіція попередила про нове шахрайство в Інтернеті. Гроші виманюють під виглядом держвиплат

Правопорушники розміщують відео, де президент Володимир Зеленський розповідає про виплати матеріальної допомоги підприємцям у розмірі 8 тис. грн.

Джерело Gifer

Кіберполіція попереджає українців про зловмисників, що виманюють кошти з громадян. Таку схему шахрайства прикривають нібито-то наданням державних виплат ФОПам по 8 тисяч гривень.

Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомила кіберполіція.

«Зловмисники в мережі Інтернет виманюють гроші у громадян під виглядом надання державних компенсаційних виплат. З початку грудня 2020 року до кіберполіції надійшло вже близько 100 звернень потерпілих від таких схем», — мовиться в повідомленні.

У КП розповіли, правопорушники розміщують відео, де президент Володимир Зеленський розповідає про виплати матеріальної допомоги підприємцям у розмірі 8 тис. грн. А в описі до відео шахраї розміщують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання виплати. При цьому автори відео стверджують, що таку матеріальну допомогу може отримати кожен.

Так, на сторінці за посиланням громадянам пропонують ввести персональні дані та номер банківської картки для зарахування грошей.

А потім просять сплатити послуги юриста за оформлення заяви, отримання електронного підпису, проходження ідентифікації тощо. Переважно для цього використовують вбудований чат-бот.

«Після виконання таких дій громадяни не лише переказують гроші за неіснуючі послуги, але й передають персональні дані аферистам», — додають в кіберполіції.

Аби буковинці не натрапили на кібераферистів, «Шпальта» вже писала, що з 14 до 31 грудня лише фізичні особи підприємців та офіційно наймані працівники юридичних осіб або ФОП зможуть отримати вісім тисяч гривень матеріальної допомоги у застосунку та на порталі Дія. Там ми нагадали, що передавати свої дані третім особам не можна, виплату можна отримати лише через Дію.

Коментарі