Новини

Зеленський пообіцяв посилити боротьбу зі зміною клімату

Досягнення вуглецевої нейтральности є довгостроковою метою України.

Фото news.24tv.ua

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна послідовно дотримується міжнародних кліматичних угод і має намір посилити свою участь у глобальній боротьбі зі зміною клімату, передає Офіс Президента України, цитуючи слова Зеленського на Міжнародному саміті кліматичних амбіцій, який відбувся 12 грудня в онлайн-форматі.

«Кожен мешканець планети вже відчуває подих глобального потепління та зазнає втрат через пасивне ставлення до кліматичної політики. Довгостроковою ціллю України є досягнення вуглецевої нейтральности. Докладатимемо зусилля, аби максимально скоротити час досягнення цієї цілі», – наголосив Президент.

Зеленський також додав, що Україна прагне узгоджувати свою кліматичну політику та законодавство із Європейським зеленим курсом.

Зокрема, посилити співпрацю з ЄС у сферах енергоефективности, розвитку водневої енергетики та відновлюваних джерел енергії, справедливої трансформації вугільного сектору та розбудови національної системи торгівлі квотами на викиди парникових газів.

Також, за словами президента, Україна має намір скоротити викиди парникових газів у 2030 році в усіх секторах економіки в діапазоні від 36% до 42% (на 58-64% у порівнянні з 1990 роком).

Крім того, Зеленський розповів, що наразі триває процес перегляду Енергетичної стратегії України, яка передбачає розвиток відновлюваної енергетики, поступову заміну викопних видів палива, зокрема вугілля.

11 грудня про скорочення викидів в атмосферу домовилися і країни Євросоюзу. За словами голови Європейської Ради Шарля Мішеля, лідери ЄС схвалили план зі скорочення викидів парникових газів як мінімум на 55% до 2030 року.

Коментарі