Новини

Стали відомі переможці премії Книга року BBC-2020

Премію проводять у партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Зображення bbc.com

BBC News Україна оголосила переможців премії Книга року BBC-2020. Церемонія нагородження проходила в готелі Radisson Blu Hotel у Києві. Трансляцію події вела компанія Ukr.Stream – GSS, повідомляє BBC Україна.

Так, книгою року BBC – 2020 став роман Сергія Сергійовича Saigon «Юпак». Книга вийшла у видавництві «Білка».

«Роман «Юпак» Сергія Сергійовича Сайгона – це не лише особистий успіх молодого автора, але й важлива подія для українського суспільства. Ця книга промовляє від імені цілого покоління українців, чий голос починає нарешті лунати в літературі. Покоління, яке дорослішало на зламі епох і яке зрештою стало визначним для України у найважчий момент її сучасної історії», – сказала редакторка BBC News Україна та членкиня журі Марта Шокало.

У номінації Дитяча книга року BBC – 2020 перемогла книга «Мед і Паштет – фантастичні вітрогони» Уляни Чуби, яку надрукувало видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».

«Сьогодні переможцем стала така історія, які нам подобаються найбільше: історія, яка буде цікава всій родині. Діти знайдуть у ній захопливу пригоду. А батьки – сатиричний погляд на такі важливі проблеми, як цифрова ізоляція, забруднення довкілля та корупція», – зазначив Джонатан Чарльз, керівний директор ЄБРР з питань комунікацій.

Премію у номінації Книга року ВВС – Есеїстика – 2020 здобула збірка есеїв Оксани Забужко «Планета Полин», яка вийшла друком у видавництві «Комора». Радниця з питань культури ЄБРР та членкиня журі Світлана Пиркало назвала авторку знаковою для України та української літератури.

«Її збірка нарисів збурює цілу низку емоцій: мрійливість, сум, співчуття і насамперед естетичне задоволення. Есеї, написані десять років тому, співзвучні міркуванням сьогодення. А найновіші її тексти дають читачу унікальну можливість бути присутніми при написанні історії, того, що «увійде до хрестоматій», – додала Пиркало.

Переможець у кожній номінації отримає винагороду 1000 фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті.

Коментарі