Новини

Через монопольне становище Facebook можуть змусити продати Instagram та WhatsApp

Федеральна торговельна комісія США звинувачує компанію в порушенні антимонопольного законодавства.

Фото gettyimages.com

Федеральні регуляторні органи США та гененральні прокурори 45 штатів подали до суду на Facebook, звинувативши компанію, що володіє однойменною соціальною мережею, у незаконних діях з метою скуповування конкурентів та придушення конкуренції, передає BBC.

Особливий акцент роблять на придбання компанією додатка для обміну фотографіями Instagram за $1 мільярд у 2012 році та додатка для обміну повідомленнями WhatsApp за $19 мільярдів у 2014 році.

Це найгучніша справа проти техгіганта, в результаті якої Facebook буде вимушений продати свої цінні активи WhatsApp і Instagram.

«Впродовж майже 10 років Facebook використовував своє панування і монопольну владу, щоб знищити більш дрібних суперників, придушити конкуренцію, і все це за рахунок звичайних користувачів. Жодна компанія не повинна мати стільки необмеженої влади над нашою особистою та соціальною комунікацією. Тому сьогодні ми вживаємо заходів», – заявила генеральна прокурорка штату Нью-Йорк Летиція Джеймс, яка очолила коаліцію штатів.

Своєю чергою, в компанії наголошують на тому, що придбання цих додатків в минулому вже пильно розглядалися та були схвалені регуляторами.

«Своїми діями уряд надсилає американському бізнесу негативний меседж про те, що жодна угода не є остаточною. Не існує антимонопольних законів для покарання успішних компаній», – заявила головна юрисконсультка Facebook Дженніфер Ньюстед.

За її словами, компанія вклала мільйони, щоб зробити Instagram і WhatsApp успішними, і буде активно захищати себе у суді.

Проте Facebook не єдиний представник Кремнівої долини, якого може спіткати така доля. Ще у липні 2019 року американська влада почала масштабне розслідування щодо компаній Amazon, Facebook, Google і Apple для перевірки можливих порушень ними антимонопольного законодавства.

Коментарі