Новини

Український хімік вперше отримав європейський грант. Йому виділили майже 2 мільйони євро

Науковець буде досліджувати бензолові сполуки.

Фото КНУ ім. Тараса Шевченка

Павло Михайлюк став першим українцем, який отримав європейський грант у сфері органічної хімії. Він є старшим науковим співробітником хімічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а також доктором хімічних наук. 

Про це повідомили у журналі Європейської дослідницької ради (ERC).

До речі, на дослідження Михайлюку виділили 1,9 мільйона євро на 60 місяців. Науковець у межах гранту буде досліджувати бензолові сполуки.

«Понад 500 існуючих ліків, зокрема аспірин та парацетамол, є молекулами, що містять бензол. Однак останніми роками фармацевтичні компанії намагаються вивести на ринок нові ліки, бо вони часто використовують старі підходи та бензолвмісні “будівельні блоки”. Мета нових досліджень — надати безпатентні еквіваленти наявним лікарським засобам, що також забезпечить їм посилені властивості», — мовиться у повідомленні ERC.

Павло Михайлюк хоче вирішити це питання та сприяти розвитку медицини. Для цього використати нові ізостери — молекули з подібною формою та властивостями.

Команда науковця має розробити інноваційні біоізостери. Вони будуть в складі декількох противірусних, протизапальних та гіпотензивних препаратів.

Коментарі