Новини

У Чернівцях розпочали святкувати Хануку. Фото

На Театральній площі запалили першу свічку ханукії.

Сьогодні, 10 грудня, єврейська громада Чернівців розпочала відзначати свято Хануки. Офіційне відкриття відбулося на Театральній площі. 

Там встановили ханукію, на якій запалили першу свічку. До того ж, присутні побачили фаєр-шоу. 

Зазначимо, що цьогоріч Хануку святкуватимуть до 18 грудня.

На заході голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук привітав єврейську громаду зі святом. Він подякував їй за те, що вона перетворила це свято у чернівецьку традицію. 

«Ви не святкуєте в закритому колі вашої громади, ви запрошуєте всіх. І це є особливою рисою нашої чернівецької традиції. Дякуємо за те, що ділитеся вашим теплом, емоцією, світлом і даєте нам надію на те, що ми будь-яку темряву здолаємо». 

А головний рабин Буковини Менахем Мендл Гліцнштейн сказав, що це свято означає перемогу світла над темрявою:

«Кожного свята треба сидіти за столом, проте Хануку ми святкуємо саме на вулиці. Це свято повинно перемогти темряву, яка всюди. Це свято означає те, що переможе світло». 

На Театральну площу прийшов також голова єврейської громади Чернівців Олександр Авербух. У коментарі «Шпальті» він розповів, що щороку тут святкує. 

 «Чернівці дуже толерантне місто, багатонаціональне, тут дуже сильний перетин культур. І кожна інтелігентна людина повинна цікавитися різними культурами. Я, наприклад, цікавлюся й українською, і румунською, і польською. Чернівчанам треба знати і про єврейську. Бо історія у нас спільна. Це історія і української, і єврейської, і румунської культур. Вони дуже багатогранні і мають різні рівні для розуміння», — сказав Олександр Авербух.

Варто зазначити, що на святі виступив єврейський оркестр під керівництвом Лева Фельдмана. А традиційних пончиків і гарячих напоїв цього року не було через пандемію коронавірусу.

   Фото Володимира Гуцула

Коментарі