Новини

Данія припинить видобуток нафти і газу

Данія є найбільшим виробником нафти у Європейському союзі.

Фото Вікіпедія

Оригінальний матеріал BBC

Уряд Данії припинить видавати нові ліцензії на розробку нафтових і газових родовищ у Північному морі у рамках більш масштабного плану з цілковитої зупинки видобутку викопного палива до 2050 року.

«Ми закінчуємо еру викопного палива», − заявив міністр з проблем клімату і енергетики Данії Дан Йоргенсен.

Представники організації «Greenpeace» у Данії назвали рішення влади «переломним моментом».

Слід зазначити, що наразі Данія є найбільшим виробником нафти у Європейському союзі, хоча у країні виробляють набагато менше палива, ніж у Норвегії та Великобританії, які не є членами ЄС.

За оцінками міністерства енергетики Данії, це рішення коштуватиме країні приблизно 13 мільярдів крон (1,1 мільярда фунтів стерлінгів). Яким чином країна планує компенсувати втрати наразі невідомо.

За словами Йоргенсена, це історичне рішення, адже до цього жоден виробник нафти не наважувався на подібний крок.

Данія позиціонує себе лідером у боротьбі зі змінами клімату, але видобуток нафти залишався невирішеною дилемою. З 1970-х років країна заробляла мільярди завдяки видобутку цього викопного палива у Північному морі. Прибутки від видобутку дозволили Данії стати країною з розвинутою соціальною системою.

«Ми хочемо припинити свій негативний вплив на клімат до 2050 року. Нам потрібно було прийняти це рішення, щоб виправдати довіру громадськості», − заявив міністр.

Данія вважається країною з найбільш амбітними цілями у сфері впливу на клімат. Вона прагне зменшити рівень викидів парникових газів з рівня 1990 року на 70% до 2030 року, а до 2050 року країна сподівається знизити рівень викидів СО2 до нуля. Обидві цілі були прийняті на законодавчому рівні.

Голова відділу кліматичної та екологічної політики у Greenpeaceу Данії ХеленХагель заявила, що заява уряду означає, «що тепер країна може з упевненістю заявляти про своє лідерство у захисті навколишнього середовища та надихнути інші країни припинити нашу залежність від викопного палива, яке знищує клімат».

«Це величезна перемога для учасників кліматичного руху та всіх людей, які протягом багатьох років боролися за неї», − заявила Хагель.

Коментарі