Новини

Подолав 6 мільярдів кілометрів: японський зонд доставив на Землю зразки астероїда

Наступні шість місяців в Інституті космічних наук у Японії буде проводитися робота з первинного огляду і опису отриманих зразків.

Фото JAXA

Автоматичний зонд Hayabusa-2 (Сокіл-2) японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) доставив на Землю два зразки породи астероїда Рюгу.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на звіт JAXA.

Відокремившись від зонду, який був запущений у космос 3 грудня 2014 року, за час подорожі подолав понад 6 мільярдів кілометрів, капсула зі зразками 5 грудня о 19:30 за Києвом увійшла в атмосферу Землі.

О 19:52 капсула з двома зразками астероїда Рюгу (Палац драконів), як і планувалось, приземлилась в Австралії. Незабаром за координатами радіомаяка її забере вертоліт.

О 21:47 за Києвом капсулу і парашут виявили в запланованій області посадки. Наразі капсулу транспортують в розташування місцевого штабу місії.

Незабаром її переправлять в тимчасову лабораторію Quick Look Facility.

У QLF саму капсулу розберуть і витягнуть герметичний контейнер, що містить проби грунту. Його підготують для відправки в Японію, де контейнер зі зразками передадуть до Інституту космічних наук і астронавтики (ISAS). Наступні шість місяців там буде проводитися робота з первинного огляду і опису отриманих зразків.

По завершенню цих робіт зразки розподілять наступним чином: 30% піде на дослідження японським науковим організаціям, ще 30% – міжнародним партнерам, в тому числі NASA. Решта 40% залишать зберігатися на майбутнє, коли нові технології аналізу дозволять отримати більше інформації зі зразків.

Сам зонд Hayabusa-2 після відділення капсули продовжив політ і наразі прямує до невеликого навколоземного астероїда 1928KY26 щоб почати його вивчення.

Перший забір зразків, які, на думку вчених, можуть пролити світло, зокрема, на процес формування Сонячної системи, зонд виконав 22 лютого 2019 року, другий 11 липня того ж року. Відстань між точками збору космічних зразків – 20 метрів.

Діаметр астероїда Рюгу – близько 920 метрів, а його вік 4,6 мільярда років. Діаметр Рюгу майже вдвічі більше, ніж у астероїда Ітокава, частинки породи з якого доставив на Землю Hayabusa-1.

Місія Hayabusa-2 – доставка на Землю гранту з астероїда класу C (темні вуглецеві об’єкти, найбільш поширений клас астероїдів), який перебуває між Землею і Марсом. Вартість місії – близько 270 мільйонів доларів.

Коментарі