Новини

У Києві відкрили пам’ятник буковинському космонавту Леонідові Каденюку

Монумент відкрили  у 23-тю річницю повернення Леоніда Каденюка з космосу на Землю на шатлі «Колумбія».

Фото сайту Президента України

5 грудня на Байковому кладовищі у Києві відкрили пам’ятник буковинському космонавту Леонідові Каденюку. Подію приурочили до 23-ї річниці повернення українця з космосу на Землю на шатлі «Колумбія». Про це повідомляють на сайті Президента України.

Володимир Зеленський узяв участь у відкритті пам’ятника Героєві України.

Фото із сайту Президента України

На сайті Президента пишуть, що глава держави ініціював пришвидшення створення пам’ятника першому українському космонавту, який пішов із життя в січні 2018 року. Оскільки на проведення робіт за державний кошт через бюрократичні процедури могли піти роки. Відкрили благодійний фонд, до якого могли долучитися всі охочі. Ескіз монумента обрала родина космонавта.

«Леонід Каденюк багато зробив для України, й Україна повинна хоч щось зробити для нього. Я вважаю, що ми дуже вчасно все зробили, адже 28 січня Леонідові Каденюку виповнилося б 70 років, і людям буде куди прийти та вшанувати його пам’ять», – наголосив Президент.

Володимир Зеленський також зазначив, що з часів польоту Леоніда Каденюка в космос Україна не мала таких великих проривів у аерокосмічній галузі.

«Україна повинна робити все, щоб відновити цю галузь. А без таких людей, як Каденюк, це неможливо. І вони не можуть з’явитися просто так – потрібно вшановувати історію. Це обов’язок держави», – сказав він.

Володимир Зеленський пообіцяв дружині космонавта Вірі Каденюк посприяти у вирішенні питання щодо збільшення матеріальної підтримки його родини з боку держави.

Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківцях Хотинського району Чернівецької области.

1995 року відібраний до групи космонавтів Національного космічного агентства України.

Готуючись до польоту у космос, із квітня по жовтень 1996 року працював науковим співробітником відділу фітогормонології Інституту ботаніки імені М. Г. Холодного НАН України.

Пройшов підготовку в NASA до космічного польоту на американському космічному кораблі багаторазового використання «Колумбія» місії STS-87 як спеціаліст із корисного навантаження.

У період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія» місії STS-87.

Коментарі