Репортаж

У Чернівцях жінок навчали відкривати власну справу

Участь у проєкті взяли переселенки з Криму та Донбасу, а також місцеві жительки, які прагнуть відкрити свою справу. 

У Чернівцях 4 грудня оголосили переможниць проєкту «Я знаю, ти можеш! 2». Жінки створювали бізнес-плани. Серед 15 учасниць вибрали 3 кращих. 

Мета проєкту «Я знаю, ти можеш! 2» — ресоціалізувати жінок, які постраждали внаслідок окупації Криму і війни на сході Україні (ВПО), посилити їхні позиції і роль у житті суспільства. А також розвинути їхню економічну незалежність: допомогти відкрити власну справу. 

Керівниця проєкту Олена Танасійчук зазначила, що це вже другий такий проєкт — його організовували ще торік. Серед учасниць — переселенки з Донецької, Луганської областей та Криму, які тепер проживають у Києві, Дніпрі та Чернівцях. 

«Це вже другий проєкт, який реалізує наша організація «ЕЛЕОС-УКРАЇНА». Заходи відбувалися одночасно у 3 містах: Києві, Дніпрі і Чернівцях. Ми хотіли навчити жінок — як переселенок, так і жительок цих регіонів, — як створити власний бізнес», — сказала керівниця проєкту.

Олена Танасійчук додає, що навчання було достатньо тривалим. Його проводили тренери з Німеччини й України.  

«Перший тренінг тривав 4 дні, другий — 3 дні, а між ними впродовж 3 місяців кожна учасниця отримувала ще додаткові консультації з фінансів, психології, а також консультації індивідуальні, тобто від менторок. Менторки проєкту — це три жінки, які вже мають власний бізнес, зокрема в Чернівцях. Вони виділяли свій час, ділилися ресурсами і своїми знаннями, аби допомогти нашим жінкам, котрі вчилися створити продуманий бізнес-план. По завершенню навчання жінки, отримавши ці консультації, написали бізнес-плани»

Захист бізнес-планів уже відбувся, а 4 грудня журі оголосило 3 переможниць у Чернівцях. Зазначимо, що премії вручають, аби закупити обладнання для відкриття власних бізнесів або підвищити свою кваліфікацію у межах продуманих бізнесів. Зокрема, перша премія становить 1000 євро, друга — 750, а третя — 500.

Першою переможницею стала Людмила Радик, економістка. Вона продумала ідею випічки порційних десертів та надання супутніх послуг Sweet Biscuit.

Її менторка Аліна Литвинчук зазначила, що жінка справді заслуговує на цю перемогу, адже була дуже вмотивованою. 

«Ми були на одній хвилі. Починали працювати о 8 вечора і закінчували о 3 ранку. Це незабутній досвід для мене, досвід спілкування з дівчатами і велика праця. Я була прискіплива до всього. Ми переробляли бізнес-плани купу разів. Дівчата висловилися щодо того, чого хочуть, та показали те, на що здатні», — сказала Аліна Литвинчук.

Людмила Радик подякувала менторці за підтримку:

«Я досягла своєї мети завдяки менторці Аліні. Цей проєкт справді допоміг мені здійснити свою мрію. Тепер треба шукати нову мрію!»

Другою переможницею стала Тетяна Короткова. Вона є переселенкою з Донбасу. Вигадала ідею послуг у сфері грумінгу (стрижки домашніх тварин), а також інформаційних послуг щодо виховання, догляду та впливу на психологічний клімат у родинах, що утримують домашніх тварин, каніс-терапії. 

Третя переможниця — Аліна Александрюк з ідеєю створення Школи фітнесу у форматі онлайн «Здорове тіло».

Організатори зазначають, що у Чернівцях створили бізнес-плани високої якости, тому зараз вони ведуть перемовини з Міністерством закордонних справ Німеччини про можливі додаткові премії для учасниць.

     

Фото Володимира Гуцула

Коментарі