Новини

Актори «Володаря перстнів» хочуть допомогти перетворити будинок Толкіна у музей

Аби викупити і відреставрувати будинок письменника потрібно 6,5 мільйонів фунтів стерлінгів.

Будинок Дж. Р. Р. Толкіна / Фото BBC

Оригінальний матеріал The Guardian

Ієн Маккеллен (Гендальф Сірий) і Мартін Фріман (Більбо Беггінс) підтримали краудфандингову кампанію на £4,5 мільйона, яка має на меті викупити будинок Дж. Р. Р. Толкіна у Оксфорді та перетворити його у музей.

Толкін із сім’єю переїхали на вулицю Нортмуд-роуд 20, в Оксфорді в 1930 році і жили там протягом 30 років, доки Толкін працював професором в Університеті. 

Письменниця Джулія Ґолдінг започаткувала проєкт Northmoor, благодійну кампанію для збору £4,5 мільйона ($6, мільйонів) необхідних для того, щоб викупити будинок та перетворити його у літературний центр і музей. У авторів краудфандингової кампанії є три місяці на збір коштів, перш ніж теперішній власник будівлі виставить її на загальні продажі.

Джон Ріс-Девіс грав гнома Гімлі у “Володарі кілець”

«Я не можу повірити, що зважаючи на важливість Толкіна, у світі немає жодного присвяченого йому центру. Ми прагнемо зробити у будинку Толкіна літературний центр, який стане джерелом натхнення для нового покоління письменників, художників та кінорежисерів у майбутньому»,− заявив актор Ріс-Девіс.

Джулія Ґолдінг / Фото Alamy

«Зібрати $6 мільйонів за три місяці – це справжній виклик. Однак, згадуючи подорож Фродо та Сема від Рівендела до Ородруїна, яка зайняла майже стільки ж часу, ми надихаємось і віримо, що впораємося із завданням», — каже Джулія Ґолдінг.

На купівлю будинку знадобиться £4 мільйона, а ще £0,5 мільйона потрібні для його реставрації та розробки літературних програм. За словами організаторів кампанії, вони хочуть створити не просто музей, а затишний дім, який сприятиме творчому розвитку інших авторів та митців.

Коментарі