Аналітика, Перша шпальта

Квартирне питання. Чи може у Чернівцях людина з інвалідністю орендувати житло

Серед пропозицій на ринку: квартири без пандусів, ліфтів або ж нове доступне та дуже дороге. 

У Чернівцях на ринку нерухомости є десятки пропозицій оренди житла. Квартири пропонують у найм на різний смак і гаманець. Однак орендувати житло у нашому місті для людей з інвалідністю — справжня проблема. Фактично всі квартири у будівлях, зданих в експлуатацію до 2019 року, недоступні для людей з інвалідністю. А сучасні новобудови дуже дорогі.

Буковинка Марія Нікітіна шукає житло для оренди вже більше пів року. Дівчина з інвалідністю за цей період переглянула десятки квартир, але всюди були проблеми з архітектурною доступністю або ж не було умов для проживання. 

Про експеримент Марії Нікітіної, будинки без пандусів та ліфтів, чому забудовники здавали житло в експлуатацію без цих елементів, хто повинен зробити доступним житло у місті та де у Чернівцях є все ж відповідні квартири, читайте.

Марія Нікітіна шукає для оренди доступне помешкання для людей з інвалідністю у Чернівцях. Спершу це було експериментом. Дівчина хотіла дізнатися, чи реально у нашому місті його знайти. 

«Розпочала так званий експеримент у березні і проводжу його досі, бо ще не знайшла квартиру, яка була б доступною архітектурно та за ціною. Я була шокована тим, що будинки, які здали в експлуатацію у 2011-2015 роках, взагалі недоступні. Там, здавалося б, є пандуси при вході, але сходові клітки не доступні. Є ліфт, але до нього немає доступу на візку», — розповідає Марія.

Крім того, за словами дівчини, власники житла теж реагують неоднозначно, якщо чують, що орендувати хоче людина з інвалідністю. 

«Я почула стільки «ні»! Це просто жах. Не розумію, чи це стереотип, чи справді показує ставлення суспільства до людини з інвалідністю. Мені одразу починають розповідати, скільки коштує їхній ремонт, стіни, підлога, про дорогий ламінат чи плитку. Я намагалася пояснити, що колеса візка не псують покриття, але це доволі складно. Багато було таких, хто обіцяв подумати і зателефонувати. У якийсь момент я зрозуміла, що вони готові взяти орендаря, умовно кажучи, з десятьма собаками, ніж людину з інвалідністю», — розповідає Марія Нікітіна. 

Під час пошуку житла дівчина зіштовхнулася ще з такою проблемою, коли житло було доступним, навіть у квартирі такими були вбиральня та ванна, але ліфт у новобудові не працює, тому що більшість людей ще не зробила ремонт. Його не запускають, допоки всі не завершать роботи, аби не возили будівельні матеріали. 

Провівши аудит доступности житлових комплексів у Чернівцях, Марія Нікітіна склала власну шкалу її оцінювання:

  1. ЖК «Водограй» на вулиці Воробкевича.
  2. ЖК «Парус» на вул. Герцена.
  3. ЖК «Атлант» на Головній.
  4. ЖК «Сузір’я» на Воробкевича.

За словами дівчини, доступне архітектурно житло у Чернівцях вона все ж знайшла — у новобудовах. Але вартість оренди у них 350-400 доларів на місяць. 

«Не знаю, яку зарплату треба у Чернівцях отримувати, аби оплатити таку оренду. Думаю, у такому разі краще взяти житло в кредит і виплачувати як іпотеку», — вважає буковинка.

Вона каже, що експеримент показав, що в Україні не працює контроль за будівництвом.

«Я розчарувалася. Те, що здавали в 2011-2015 роках в експлуатацію, — це імітація доступности, це смішно. Як можна побудувати пандус до входу, а далі до ліфта — сходи. Навіть людина без вищої освіти може побачити, який технагляд може затвердити, якщо видно порушення», — каже Марія.

До речі, вона винаймає квартиру на Парковому проїзді. Каже, що спільно з міською радою там зробили пандус, але днями вона не могла потрапити в квартиру, бо не працював ліфт. І це не вперше. 

А у цьому будинку мешкає декілька людей з інвалідністю. Як їм жити?

«Кажуть у місті не видно людей з інвалідністю, але вони не можуть вийти на вулицю, адже часто проживають у будинках, де немає ліфта або він не працює. Вважаю, це злочин проти людства, ти стаєш заручником без засудження. Дуже прикро через це», — зазначає Марія Нікітіна.

Про те, що орендувати житло для людей з інвалідністю у Чернівцях справді важко, підтверджує ріелтор агентства нерухомости Юрій Старчук. 

Він каже, що періодично у його практиці траплялися такі клієнти. Але підібрати варіант помешкання для них проблемно. 

«Перш за все через те, що власники квартир проти таких квартирантів. Мотивують це тим, чи може людина з інвалідністю оплатити квартплату. Також переживають про догляд та утримання житла, ремонт тощо», — каже ріелтор.

Питання інклюзивности житла у Чернівцях ГО «Чернівецьке об’єднання “Захист”» ініціює щоразу на комітеті доступности. Але технагляд у нас не працює, вважає Марія Нікітіна. 

То хто ж відповідає за елементи доступности та контролює забудовників?

У Департаменті містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міської ради «Шпальті» повідомили, що вони не перевіряють здані в експлуатацію будинки. Це робить інспекція архітектурно-державного контролю. Крім того, нові норми щодо доступности не розповсюджуються на об’єкти, які здали в експлуатацію до їх запровадження.

Керівник Департаменту Микола Собко зазначив, що вони надають лише вихідні дані проєктанту для проєктування будівлі. Тобто, поверховість та відсоток забудови земельної ділянки.

Фото з фейсбук-сторінки Миколи Собка

«Ми не затверджуємо та не вимагаємо показати, що там буде. Після отримання вихідних даних проєкту забудовник отримує в інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю міської ради дозвіл на підготовчі роботи. А після звернення в інспекцію для отримання відповідних документів процес контролю веде інспекція. Є навіть кримінальна відповідальність за порушення цих норм», — каже Микола Собко.

Також він зазначає, що в ДБН внесли зміни про доступність 2019 року. Закон зворотної дії не має. Тому якщо будівництво розпочали раніше, за старим законодавством, воно не діє. А після внесення змін сам проєктант повинен чітко дотримуватися цих норм.

Начальник інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю Чернівецької міської ради Сергій Пижівський каже, що за новими нормами елементи доступности у житловій забудові повинні обов’язково бути.

«З 1 квітня 2019 року набрали чинности нові державно-будівельні норми щодо обов’язкового створення безбар’єрного простору в Україні для маломобільних груп населення. У нових нормах не лише є обов’язковим облаштування елементів безбар’єрности, а й наведені всі технічні характеристики на конкретні наочні приклади такого впровадження. Зокрема щодо проєктування, то тут обов’язково повинні бути пандуси, спеціальні підйомники та інші засоби доступности для людей із порушенням опорно-рухового апарату. Хочу зазначити, що ці норми обов’язкові до виконання насамперед проєктувальниками під час проєктування нових та реконструкції наявних будівель», – розповідає Сергій Пижівський.

Під час прийняття в експлуатацію об’єктів орган державного архітектурно-будівельного контролю може відмовити у видачі сертифіката у випадку невідповідности об’єкта вимогам доступности.

«До об’єктів, які затвердили проєктну документацію на будівництво до набрання чинности нових ДБН-ів, тобто до 1 квітня 2019 року, вимоги, згідно з вказаним ДБН, не висувають. І не можуть висувати, оскільки закон не має зворотної сили», – пояснює начальник інспекції.

За відсутність елементів доступности є штрафи.

Зокрема за проєктну документацію для будівельних робіт без рішень щодо норм доступности існує штраф у розмірі 90 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Експертну організацію за неврахування норм доступности можуть оштрафувати на 18 прожиткових мінімумів. Штраф у розмірі 40 прожиткових мінімумів передбачений для суб’єктів, які виконують будівельні роботи з порушенням державних будівельних норм, зокрема щодо інклюзивности будівель і споруд.

Сергій Пижівський каже, що у Чернівцях немає злісних забудовників, які не дотримуються норм доступности під час будівництва об’єктів.

«Поки що інспекція не виявила забудовників, які нехтують нормами доступности. Жодних таких постанов ми не виносили. Хоча забудовники, які здали в експлуатацію будинки до 2019-го і не можуть понести жодних покарань, якщо пандуси відсутні. Але вони можуть безперешкодно встановити їх будь-коли. Я вважаю, що, відповідно до всіх норм етики, забудовники зобов’язані встановлювати пандуси. Якщо не законодавчо, то є інші – людські – стосунки, згідно з якими варто створити умови доступности», – підсумував Сергій Пижівський.

Власне, нові норми щодо доступности застосовують щодо нових об’єктів. А житловий фонд, який здали в експлуатацію раніше, потребує цілком створення умов доступности.

У Департаменті ЖКГ Чернівецької міської ради у коментарі «Шпальті» розповіли, що фактично всі багатоповерхівки у місті зняли з балансу громади, і вони мають власників.

Директор Департаменту Володимир Бешлей каже, що всі багатоповерхівки передали в управління управлінським компаніям на утримання. Тож, щодо всіх питань щодо ремонту чи доступности треба звертатися до тих організацій, які управляють житловим будинком: ОСББ, ЖБК, ЖБТ й управлінські компанії.

«Раніше цим займалися районні ради у Чернівцях. Та оскільки законодавство змінилося, і будинки є спільно-сумісною власністю власників квартир, тому безпосередньо з усіма питаннями потрібно звертатися до управлінців будинку, співвласників власників житла. Вони управляють житловим будинком цілком, починаючи від фундаменту, закінчуючи дахом. Міська рада може лише попросити їх виконати певні роботи. У критичних випадках влада втручається. Та якщо немає доступности, організованої у міській раді, а щоб потрапити в сесійну залу, потрібен ліфт, а на його встановлення треба погодження ледь не міністерства культури України. Є багато проблем, які потребують уваги — як влади, громадських організацій, так і самих мешканців. Тільки спільним зусиллям це питання можна вирішити», — зазначив Володимир Бешлей.

Водночас він сказав, що Департамент буде створювати програму доступности у Чернівцях. 

«Вважаю, що для проблеми доступности потрібно створювати окрему програму, і фінансування передбачити в бюджеті, і повністю брати на себе соціальну відповідальність. І це під силу як Департаменту соціального захисту, так і нашому. Наразі у міській раді рішень із цього питання не було, як і фінансування. Будемо обов’язково виходити з такою ініціативою. Адже у Чернівцях ще від австрійських часів вулиці недоступні», — каже Володимир Бешлей.

Водночас заступник міського голови Чернівців Дмитро Сірман зазначив, що до питання доступности повернуться, коли буде сформоване нове скликання депутатів міської ради.

 

Фото з фейсбук-сторінки Дмитра Сірмана

«Це буде завдання нового мера та ради», — зазначив він.

«У випадку порушення прав людей з інвалідністю, Ви можете звернутися до Громадської організації «Чернівецьке об’єднання «Захист» листом за адресою: м. Чернівці а/с 1151, телефоном 0960165979 (Viber/WhatApp/Telegram), електронною поштою: [email protected], Іnstagram: zahystcv, Facebook: zahystcv.

Статтю створили в рамках реалізації проєкту «Захист прав людини у Чернівцях» за підтримки IM Swedish Development Partner.

Фото Володимира Гуцула

Статтю створили в рамках реалізації проєкту «Захист прав людини у Чернівцях» за підтримки IM Swedish Development Partner.

Коментарі