Офтоп

Коронавірус: як у європейських країнах готуються до Різдва та Нового року

Які обмеження діятимуть у європейських країнах під час різдвяних свят та що дозволять.

Оригінальний матеріал BBC

Уже більше місяця у деяких європейських країнах запроваджено локдаун. Із наближенням Різдва уряди повинні ухвалювати складні рішення стосовно того, чи послаблювати обмеження у період свят. Наразі відомо таке.

Італія: жодних різдвяних ярмарків та комендантська година на всій території країни

Наразі в Італії фіксують найбільшу кількість смертей із кінця березня цього року, тому прем’єр-міністр країни попередив, що жителям варто готуватися до «більш тверезого Різдва, без масових зібрань, обіймів та поцілунків». У багатьох областях Італії діє локдаун: люди не можуть виїжджати з них та приїжджати туди. Третього грудня уряд повинен переглянути обмеження. Очікується, що масові зібрання будуть заборонені, але церкви не закриватимуть. Хоча, оскільки у країні діє комендантська година, традиційної церковної служби на Різдво о 22:00 не буде. Крім того, раніше ухвалили остаточне рішення про скасування різдвяних ярмарків.

Франція: обмеження пересування послаблять

У Франції більшість обмежень буде діяти до 15 грудня. Магазини, театри та кінотеатри відкриють безпосередньо напередодні різдвяних свят. Окрім того, люди зможуть відвідати родичів, які проживають в інших регіонах країни. Однак із 15 грудня у Франції запровадять комендантську годину з 21:00 до 07:00. Вона не діятиме у день Різдва та на Новий рік.

Ресторани та школи відкриють не раніше 20 січня. Ухвалення рішення залежатиме від того, чи зменшиться кількість нових хворих на Covid-19 за добу до 5000 людей. Бари, кафе та нічні клуби точно будуть зачинені. У країні дозволять проводити релігійні служби, на яких зможуть бути присутніми до 30 людей.

Рішення про закриття надзвичайно популярних у Франції гірсько-лижних курортів стало величезним розчаруванням. Однак президент Макрон повідомив, що, можливо, вони знову зможуть приймати гостей у січні, «якщо умови будуть більш сприятливими».

Фото Unsplash

Німеччина: заборона масових зібрань

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель повідомила, що локдаун у країні, скоріш за все, триватиме до січня. Бари, ресторани та розважальні центри зачинено, але магазини та школи працюють. За словами Меркель, кількість нових хворих щодня залишається на високому рівні, а у лікарнях майже не залишилося вільних місць.

Хоча наближаються новорічні свята, у Німеччині посилили обмежувальні заходи. У школах усі повинні носити маски; подорожі з одного регіону країни в інші здійснювати не бажано, а масові зібрання людей обмежено до 5 осіб.

Однак уряд планує послаблення карантину у період з 23 грудня до 1 січня, дозволивши зібрання до 10 осіб. Хоча Меркель і застерегла людей добре подумати, перш ніж збиратися такими групами. Більшість різдвяних ярмарків у Німеччині вже скасували, однак у деяких містах влада все ж організує їх, зменшивши їхні масштаби.

Іспанія: вечірки на терасах та обмежена кількість людей під час зібрань

Уряд Іспанії оголосив попередні плани щодо карантину на святкові дні. Людям дозволять збиратися групами до 6 осіб. Окрім того, Різдвяні та Новорічні святкування можна буде проводити на терасах ресторанів та інших локаціях на свіжому повітрі. У Каталонії планують дозволити людям збиратися до 10 осіб на Різдво. Тим часом, влада Риму звернулася до уряду країни з проханням дозволити проводити масове тестування на Covid-19 в аптеках напередодні Різдва, щоб люди змогли зібратися на свята разом.

Фото Unsplash

Австрія: заплановане масове тестування жителів країни

Повний локдаун триватиме в Австрії до 7 грудня, але є надія, що обмеження послаблять напередодні Різдва. Уряд країни планує провести щонайменше 7 мільйонів тестів на антитіла та сподівається, що масове тестування дозволить вивести Австрію з локдауну.

На початку грудня тести здадуть тисячі вчителів та поліціантів, а також люди інших професій, які перебувають у групі високого ризику зараження. Кожен громадянин Австрії зможе здати тест за бажанням у тиждень перед Різдвом.

Канцлер Австрії Себастьян Курц заявив, що рішення про карантинні заходи у період Різдва та Нового року будуть ухвалювати на основі кількости інфікованих у країні людей.

Очікують, що після закінчення локдауну відкриють школи та магазини. Питання щодо масових зібрань залишається відкритим. Курц також заявив, що уряд розгляне можливість відкриття гірськолижних курортів, тоді як представники сфери туризму наполягають на відкритті курортів хоча б у період свят.

 

 

Коментарі