Новини

Порушення, які повторюються щороку: як пройшов другий тур виборів у Чернівцях

Явка другого туру була очікувано низькою проти першого – 23%. А серед порушень: відсутність кабінок для маломобільних верств населення, фото- і відеозйомка бюлетенів.

Сьогодні, 30 листопада, громадянська мережа «Опора» розповіла про те, як пройшов другий тур виборів у Чернівцях: яка явка була і типові порушення.

Як передає «Шпальта», під час пресконференції координатор спостереження за виборами у Чернівецькій області Богдан Старик розповів про типові порушення, які повторюються кожні 5 років.

«За день до другого туру найпопулярнішою темою була проблема  формування виборчої комісії. Зокрема про те, що декілька різних партій масово відкликають своїх членів ДВК. Цю інформацію не зовсім підтвердили. Ця тема не є новою і великої проблеми з формуванням членів ДВК не було. Як відомо, станом на зараз вибори відбулися. Усі дільничні виборчі комісії розпочали в неділю свою роботу вчасно в достатньому складі для здійснення своїх повноважень», — сказав Богдан Старик.

Він зауважив, що серед проблем і порушень були:

Доволі поширеною проблемою було те, що бюлетені видавали не два члени комісії, а один. Згідно з чинним законодавством це повинні робити два члени комісії;

Виборці підписувалися у списку виборців не навпроти свого прізвища, а переважно за родичів. І, коли приходив інший родич, батько чи то син (як було на одній виборчій дільниці), виявлялося, що ця людина вже проголосувала. Але комісія вирішила видати бюлетень і дати можливість людині проголосувати.

Щодо розміщення і перебування на виборчій дільниці сторонніх осіб: дільниця, яка розташована у приміщенні аеропорту, раніше розташовувалася на третьому поверсі в актовому залі. Задля того, аби забезпечити доступність маломобільних верств, її перенесли на перший поверх. На цій дільниці ми фіксували поодинокі випадки, коли там перебували сторонні люди, хоча фактично це були працівники аеропорту, які мають право там бути.

Невчасно опускали контрольні талони. Як відомо, якщо у скриньку для голосування не опущені контрольні талони, то ці голоси не підлягають рахуванню.

На деяких дільницях у день виборів не було остаточного списку членів ДВК: були випадки, коли осіб не було у списку, але в них були посвідчення членів ДВК або навпаки.

На деяких дільницях не було достатньо скриньок для голосування.

Не було достатньої кількости кабінок для голосування на деяких дільницях.

Хоча, як зауважив Богдан Старик, такі проблеми не змогли вплинути на результати голосування і не є новими. Щодо інших порушень було те, що не на всіх виборчих дільницях вели протокол ранішнього засідання. А ще на двох було більше одного спостерігача від одного чинного суб’єкта (партії).

«Серед порушень також демонстрація бюлетеня, його фотографування та відеозапис. Маємо таку підозру, що це було пов’язано з тим флешмобом, який започаткували у соцмережах. Також був факт голосування поза межею голосової кабінки», — розповів Старик.

Були також перешкоджання діяльності спостерігачів «Опори», зокрема забороняли фотозйомку у приміщенні виборчої дільниці. Хоча офіційний спостерігач має право на відео- і фотозйомку у приміщенні дільниці, не порушуючи таємницю голосування.

Доволі поширеними були випадки заповнення протоколів «майбутнього». Тобто, члени виборчої дільниці записували дату 30 листопада, хоча підрахунки тривали досить мало через низьку явку виборців у другому турі. Богдан Старик зауважив, що дата повинна бути вказана та, коли завершили складати протокол.

Омбудсмен громадянської мережі «Опора» Василь Купіна розповів про те, які карантинні порушення були під час другого туру виборів.

«Наші спостерігачі на деяких дільницях фіксували відсутність окремих кабінок для людей з інвалідністю та з ознаками респіраторних інфекцій. Також не на всіх дільницях проводили температурний скринінг. На деяких не перевіряли виборців щодо їхнього самопочуття», — зауважив Василь Купіна.

Він також зазначив, що явка другого туру була очікувано низькою проти першого туру – 23%.

Василь Купіна зауважив, що не всі дільниці були доступними для людей з інвалідністю.

«У місцевої влади є ще час. Адже у виборчому кодексі передбачено для органів місцевого самоврядування час для приведення виборчих дільниць до відповідних норм ДБН для маломобільних верств населення. Користуючись нагодою, хочу звернутися до нового депутатського корпусу і міського голови, щоб вони звернули увагу на цю проблему», — підсумував омбудсмен.

 

Фото Володимира Гуцула

 

Коментарі