Новини

Другий тур виборів мера у Чернівцях: яка ситуація на дільницях та скільки людей проголосували

Поки фіксують низьку явку виборців, серйозних порушень немає.

Сьогодні, 29 листопада, у Чернівцях проходить другий тур виборів міського голови. Чернівчани обирають мера міста серед двох кандидатів: Романа Клічука («Єдина альтернатива») та Віталія Михайлішина («Команда Михайлішина»).

У місті фіксують низьку явку виборців. Так, станом на 14:00 явка виборців коливалася від 10 до 14 відсотків. Найактивніше голосують на дільницях у центральних та спальних районах міста. Про це повідомив заступник голови обласної організації «Комітет виборців» Ігор Баб’юк. 

Зокрема, найменше голосували у селі Коровія — до 4% виборців, а у Чернівцях проголосували 6%. 

А станом на 15:00 явка виборців ледь змінилася, повідомили на пресконференції обласної організації «Комітет виборців».

За словами спостерігачів, у Коровії проголосували вже 5% виборців, у Чорнівці — 7%, а у Шевченківському районі Чернівців у середньому проголосували 19% виборців.

Чи були порушення

Відколи відкрили виборчі дільниці та в перші години повторного голосування на виборах міського голови у Чернівцях, спостерігачі не зафіксували серйозних зловживань чи конфліктів, які могли б дестабілізувати перебіг голосування чи негативно вплинути на результати.

Про це повідомило Чернівецьке представництво Громадянської мережі «ОПОРА». 

Проте порушення, все ж, були. Наприклад, використовували додаток «Дія», аби показати електронний паспорт — на дільницях немає технічної можливости перевірити такий документ. Як повідомляється, це може створити сприятливі передумови для фальсифікації виборів.

«Спроби видачі бюлетенів без пред’явлення належних документів (наприклад, на підставі додатку «Дія» за відсутності в дільничної виборчої комісії технічної можливості для перевірки е-паспорта з використанням унікального електронного ідентифікатора, закордонного паспорта) є ключовою проблемою на цьому етапі голосування і зафіксовані на 8,62% ДВК (на повторному голосуванні минулого тижня виявлено лише на 2,08% ДВК). Навіть, коли такі дії не мають ознак цілеспрямованого впливу на результати голосування, через лояльне ставлення членів комісій до реалізації незаконних намірів виборців проголосувати без належних документів, створюються сприятливі передумови для фальсифікації виборів».

За оцінками спостерігачів ОПОРИ, також були спроби розголошення таємниці голосування — виборці демонстрували бюлетень або його заповнення не в кабінці для голосування, також громадяни намагалися сфотографувати бюлетені.

Фото Олександра Білоуса

Коментарі