Новини

У Чернівецькій області стартувала міжнародна акція «16 днів проти насильства»

Упродовж року поліція зареєструвала майже 3500 звернень буковинців щодо насильства в сім’ї. Серед них було і два вбивства.

Джерело 24tv.ua

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством. Чернівецька ОДА анонсувала початок акції «16 днів проти насильства» на території Буковини.

За минулий рік до поліції Чернівецької области надійшло більше чотирьох тисяч звернень, пов’язаних із домашнім насильством. Про це під час брифінгу повідомив начальник Управління превентивної діяльности ГУНП в Чернівецькій області Святослав Кішлар.

«Маємо 88 кримінальних проваджень із мотивами домашнього насильства, з них – два вбивства, здійснених на території Заставнівського та Хотинського районів. Співмешканці вбили своїх співмешканок. Погано, що раніше до нас не надходили сигнали, що там є проблеми. Жертви потерпали не один рік від домашнього кривдника, однак до суб’єктів реагування не звертаються. Цьогоріч ми склали більше 3600 адміністративних протоколів. 139 домашніх кривдників піддані адміністративному арешту. На обліку у нас перебувають понад 1500 домашніх насильників. Жінок 161 – їх десять відсотків, більшість кривдників – чоловіки», — повідомляють у поліції.

В ОДА зазначили, що покращили умови в Центрі надання соціально-психологічної допомоги людям, які потребують цього.

«Ми ще у вересні провели тиждень протидії насильства, відомі буковинки підтримали нас, ми намагалися достукатися до жінок і чоловіків, які потерпають від домашнього насилля і не знають, куди звернутися. Крім таких комунікаційних заходів, ми підсилили наш Центр соціально-психологічної допомоги. Було складно боротися за те, щоб осіб, які потерпають від насилля, перевели в кращі умови. Це важливо не тільки для них, а й для того, щоб усі інші знали, що вони можуть отримати від нас допомогу і перебувати в комфортних умовах разом зі своїми дітьми, а не відмовлятися від цієї допомоги, бо раніше ці умови були гіршими, ніж у когось із них удома. Ми розширюємо спектр соціальних послуг у цьому центрі», — сказала заступниця голови Чернівецької ОДА Наталя Гусак.

Директор Департаменту соціального захисту населення Чернівецької ОДА Іларій Мінтянський повідомив, що оновлений Центр соціально-психологічної допомоги може прийняти 37 людей. Зараз там 24 особи. Останніми туди прибули мама з сімома дітками, які були вимушені тікати від чоловіка.

Також він розповів, що днями Департамент проведе активну інформаційну кампанію з протидії насильства. Зокрема опублікують інтерв’ю жертв і соціальні ролики.

Незабаром у Чернівцях також відкриють виставку світлин, які розкриватимуть тему насильства у родині. А 27 листопада до Чернівців приїде заступниця міністра соціальної політики України Ольга Ревук.

 

Коментарі