Репортаж

У Чернівцях показали театралізовану імпрезу до 100-річчя від дня народження Пауля Целана

Підготували імпрезу за любовним листуванням Пауля Целана та Інгеборг Бахман.

Учора, 23 листопада, у «Вернісажі» відбувся мистецький захід «Усе життя жити…жити» до 100-річчя від дня народження Пауля Целана.

Актори Чернівецького драмтеатру разом з артистами академічного камерного хору «Чернівці» через імпрезу «Кохання чудове, як гамівна сорочка», показали частину особистого життя Пауля Целана, а саме любовне листування поета з коханою жінкою Інгеборг Бахман.

Голова чернівецького обласного відділення фонду культури України Валентина Дяковська у коментарі «Шпальті» розповіла, що захід організували саме для того, аби показати Пауля Целана не як поета, а як людину, що має свої переживання.

«Виник задум створити такий художницький проєкт, де б звучала музика, хотіли розповісти про Целана не тільки як поета, а про людину, в якої була трагічна доля. Людину, яка вміла кохати, мав складне і цікаве життя. На наше прохання зробити цей проєкт відгукнувся театр, артисти камерного хору», – каже Валентина Дяковська.

Режисерка-постановниця імпрези – народна артистка України Людмила Скрипка, яка три тижні працювала над створенням імпрези.

«Було досить складно, адже поезія досить серйозна, складна. І те, що ти доторкаєшся до величі цього генія, – це вже відповідальність. Якщо творчістю Целана цікавляться, її вивчають, то про його особисте життя мало відомо. Тому ми створили таку імпровізацію за перепискою Пауля Целана з Інгеборг Бахман, які були досить тривалий час у стосунках. У такій театралізованій формі цю переписку ще не показували, тому ми вирішили використати саме її», – розповіла Людмила Скрипка.

Вона зауважила, що авторка цієї імпрези – невідома чернівецька письменниця, яка якось занесла режисерці своє п’єсу, присвячену Паулю Целану.

«До мене якось зайшла жінка і дала свою п’єсу про Пауля Целана. Вона захоплюється цим поетом. На жаль, вона зникла, і я не знаю її прізвища, лише ім’я – Марина. Сподіваюся, вона побачить імпрезу і відгукнеться», – сказала Людмила Скрипка.

Перед початком імпрези Петро Рихло зауважив, що до 100-річного ювілею Пауля Целана вдалося перенести меморіальну дошку з «фальшивого» на фасад будинку, де справді жила сім’я Пауля Целана.

«Добре те, що цього ювілейного року ми зуміли перенести меморіальну дошку з «фальшивого» будинку, де вона висіла, на «справжній» будинок. Тобто на одну позицію лівіше пересунули – з 5-го на 3-ій будинок, у якому проживала родина Анчелів. Тоді, за всіма документами, які ми в архіві познаходили, все було правильно. Потім з’ясувалося, що з якихось причин ця нумерація була зсунута», – розповідає Петро Рихло.

Він також зауважив, що за цей час у Чернівцях побували чимало німецьких літературознавців, журналістів, туристів і цей будинок фотографували.

«Цей «фальшивий» будинок увійшов у всі німецькі джерела з вивчення Целана, і зараз доведеться все міняти. Я думаю, що це була така містифікація, яка пасує Целану, адже він сам любив містифікувати», – зауважив Петро Рихло.

Актори Чернівецького драмтеатру Андрій Циганок, Назарій Кавулич та Сніжана Винарчук показали любовні стосунки між Паулем Целаном та Інгеборг Бахман.

Керівниця камерного хору «Чернівці» Надія Селезньова зіграла роль дружини Пауля Целана. Вона зауважує, що це – нове для артистів спробувати себе у такій іпостасі. І цікаво тим, що цією імпрезою намагалися показати не лише видатного поета, а звичайну людину, яка кохала і яка постраждала через це кохання.

До створення цього заходу долучилися художники, яких надихнули життя і творчість Пауля Целана, і мовою целанівської поезії вони написали картини.

Фото Володимира Гуцула

Коментарі