Новини

Пішоходів зобов’язали носити одяг зі світоповертальними елементами, а водіїв таксі пристібатися. Що варто знати про оновлення ПДР в Україні

Хто може їздити без ременя, яку категорію тепер треба мати мотоциклістам, як змінився рух на смугах громадського транспорту, як виглядає новий дорожній знак та чи обов’язково носити світловідбивачі пішоходам.

Джерело Gifer

Кабінет Міністрів України ухвалив зміни в правилах дорожнього руху. Так, згідно постанови КМУ № 1105, для водіїв та пішоходів змінилось чимало пунктів.

Хто може їздити без ременя?

За постановою, зменшили перелік осіб, яким можна не пристібатись ременями безпеки в автівках. Нині в населених пунктах дозволяють не пристібатися водіям і пасажирам з інвалідністю, фізіологічні особливості яких унеможливлюють користування ременями безпеки, а також водіям і пасажирам оперативних та спеціальних транспортних засобів. Раніше це також могли робити водії таксі та інструктори навчальних транспортних засобів. До речі, пасажирам транспортних засобів тепер треба користуватися не лише ременями безпеки, але й підголівниками, якщо вони передбачені конструкцією автомобіля.

Водіям мотоциклів з боковим причепом у посвідченні водія тепер достатньо мати категорію А, хоча раніше потрібна була категорія В1.

Смуги транспорту

Смугами для громадського транспорту відтепер може рухатися не лише автобус, тролейбус чи маршрутка, але й таксі та велосипедисти (останнім раніше не дозволялося). Однак така смуга має бути позначена спеціальним знаком 5.11, який має висіти над цією смугою або відноситься лише до крайньої правої смуги.

А водію, який повертає праворуч на дорозі із смугою для маршрутних транспортних засобів, що відокремлена переривчастою лінією дорожньої розмітки, дозволяють повертати з цієї смуги. У таких місцях дозволяється також заїжджати на неї під час виїзду на дорогу і для посадки чи висадки пасажирів біля правого краю проїзної частини.

Джерело qna.cente

Безпека пішоходів

У пункті 4.4 змінили вимоги до пішоходів, що пересуваються  узбіччям чи проїзною частиною вночі чи в умовах недостатньої видимости. Так, якщо раніше світловідбивальні елементи на одязі їм лише рекомендували, то тепер вони повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи. Однак жодних штрафів за відсутність таких елементів поки що не ввели.

Зміни в табличках і знаках

Таблички для транспортних засобів, які позначали вид небезпечного вантажу, раніше мали цифровий код його позначення. А відтепер ці таблички будуть просто помаранчеві, без цифрових індексів.

Також в Україні з’явився новий знак. А точніше, знак 1.40 «Кінець дороги з удосконаленим покриттям» замінили на знак «Зміна покриття».

Коментарі