Новини

Обрали найкращий ескіз Великого Герба України

Ця робота вже була представлена ще 1997 року, однак тоді так і не перемогла.

Організаційний комітет із підготовки та проведення конкурсу на найкращий ескіз Великого Державного Герба України оголосив переможців.

Про це на брифінгу повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, пише Укрінформ.

«Журі отримало 125 робіт. Із них до конкурсу допустили 112 робіт. Пройшло декілька турів голосування, в результаті визначили переможця. Не призначили другу премію, проте призначили третю. Я радий, що сьогодні оргкомітет ухвалив рішення і обрав переможця. І цей переможець Олексій Кохан. Тож, із ним Мінкульт укладе угоду», — сказав міністр.

Міністр юстиції Денис Малюська розповів, що порядок використання, опис держсимволів, зокрема Великого Державного Герба, буде оформлений законом.

«Ця робота вже була представлена ще в 1997 році, і тоді навіть ішла на перемогу, але з різних причин той конкурс закінчився нічим. Кохан подав роботу без змін. І серед усіх вона була найкращою. Ця робота виконана в авторському стилі, тут немає ніяких запозичених форм, чужих елементів. По-друге, вона якісно вирішена геральдично за змістом і за формою, якісно вирішена з художнього боку», — сказав голова журі, голова Українського геральдичного товариства, провідний науковий співробітник Інституту української археографії та джерелознавства імені Грушевського НАНУ Андрій Гречило.

Він також сказав, що в роботі дуже добре композиційно відображена ідея соборности, єдности України — у фігурах Архангела Михаїла та Лева. Щодо козака з мушкетом, автор знайшов оригільне рішення — цей козак перебуває на хоругві, яка увінчує Малий Державний герб. Якщо розглядати цілий герб, за його словами, він розповідає історію становлення Української держави.

Кабінет Міністрів ухвалив постанову про проведення конкурсу на найкращий ескіз Великого Державного Герба України 30 вересня. 

Він тривав з 1 жовтня до 1 листопада. Для відзначення авторів кращих проєктів ескізів передбачено: перша премія – 100 тисяч гривень; друга премія – 50 тисяч гривень; третя премія – 30 тисяч гривень.

Коментарі