Новини

Чернівчан безкоштовно будуть обстежувати на ВІЛ та гепатит. Де можна пройти тестування

На Буковині впродовж року знизилася захворюваність на гепатити. А кількість доступних ліків є достатньою. 

Упродовж тижня буковинці зможуть безкоштовно пройти тестування на ВІЛ та гепатит. Про це сказала сьогодні, 20 листопада, під час брифінгу головна санітарна лікарка Буковини Наталія Гопко. 

Тести проведуть у рамках Всеукраїнського тижня тестування на ці інфекції. 

Зокрема у Чернівцях пройти тест можна буде у Центрі профілактики та боротьби зі СНІДом, що на вулиці Мусоргського, 2, а також у Центрі служби крови на вулиці Українській, 36.

Наталія Гопко зазначила, що швидке тестування для діагностики ВІЛ-інфекцій можна будь-коли пройти у свого сімейного лікаря. 

«Чому важливе раннє тестування? Тривалий час стереотипи відлякували людей, які не хотіли дізнатися про свій діагноз для того, щоб не отримати страхи невиліковности цих хвороб. Уже давно довели, що ці інфекції лікують, для цього є два основних моменти: своєчасна діагностика і лікування, яке сьогодні є доступним. Ще один міф — дороговартісність та недоступність лікування. Наразі впродовж двох років держава створює безперешкодні можливості для пацієнтів, які захворіли на гепатит і на ВІЛ. Є великою проблемою суттєве недовиявлення інфекцій, бо тривалий час вони можуть бути без жодних симптомів», — наголосила лікарка. 

Про ситуацію з вірусними гепатитами В і С

За словами Наталії Гопко, на Буковині впродовж цього року суттєво знизилася захворюваність на гепатити. Так, за десять місяців 2020 року виявили 19 випадків гострого гепатиту В, а також 76 — хронічного. Щодо гепатиту С, то зафіксували 6 випадків гострого і 62 — хронічного. 

Які симптоми

«Крім печінкових проявів, які пов’язані з ураженням печінки, можуть бути інші, що стосуються швидкої втомлюваности, підвищення температури тіла, загальної слабкости», — прокоментувала головна санітарна лікарка.

Наталія Гопко додала, що кошти на препарати виділяли як з обласного бюджету, так і державного. Каже: кількість доступних препаратів є більш ніж достатньою. Про їх дефіцит не йдеться. 

 

Коментарі